5 načina kako da poboljšate imunitet za nadolazeće hladne mesece


Zdravlje Zdravlje



Pred hladne mesece kada smo podložniji virusima koji obično zavladaju, važno je da svom imunitetu damo neophodan podsticaj kako bi mogao da se bori protiv svih potencijalnih napada.

Načini na koje možete poboljšati imunitet se sastoje iz kombinacije dobre ishrane, sna, fizičke aktivnosti, ali i određenih suplemenata. 

Potrebno je na zdravlje gledati sveobuhvatno, kako se ne bi zanemarili određeni njegovi aspekti, pa tako telo postalo podložnije prihvatanju virusa, odnosno manje podložno borbi protiv istih. 

Origano strong kapsule za stabilniji imuni sistem

Kada pomislimo na ovu biljku, pada nam na pamet začin koji koristimo u mnogim jelima, a koji im daje dobro poznatu aromu. Međutim, ovde se radi o drugačijoj vrsti biljke koja ima drugačija svojstva. 

Origano strong kapsule su sve popularniji dodatak ishrani, upravo zato što imaju antioksidativno i antimikrobno svojstvo divljeg origana. Sastavni deo ove vrste, kao i origano strong kapsula jeste upravo timol, kao i karvakrol, koji predstavljaju važne aktivne sastojke koji se bore protiv svih virusa. 

Origano strong kapsule jačaju imunološki sistem tako što smanjuju upalu, dok istovremeno štite ćelije svojim antioksidativnim dejstvom. Kada su u pitanju sezonske prehlade, kao i neke ozbiljnije respiratorne infekcije koje mogu da nastupe, origano strong kapsule mogu znatno delovati na smanjenje simptoma, ali i ubrzati oporavak. 

Pored toga, origano strong kapsule imaju i antiupalna svojstva, koja su važna za sveobuhuvatno zdravlje organizma. U jednoj origano strong kapsuli koja je u softgel formi, nalazi se jedna kap ulja divljeg origana, potom sadrži ekstra devičansko, nerafinisano, organsko maslinovo ulje, kao i želatin. 

Dakle, ono što je najvažnije jeste što su origano strong kapsule jednostavne za konzumaciju, ali i to što ih mogu koristiti i deca od 6 godina. 

Adekvatan unos vitamina i minerala putem ishrane

Pre nego što počne sezona prehlada, važno je da kroz balansiranu ishranu unosimo vitamin C, cink i selen. Oni su najvažniji u borbi protiv virusa i bakterija, a važno je da ih unosimo svakodnevno za zdravo funkcionisanje organizma, nezavisno od godišnjeg doba.

Vitamin C predstavlja veoma moćan antioksidans koji je ključan za zdravlje, a nalazi se najčešće u citrusnom voću, poput narandži, limuna i grejpfruta. Započinjanje dana pravljenjem soka od ova 3 citrusa, znači i pojačanje organizmu da se bolje bori. 

Potom, vitamina C ima i u crvenoj i zelenoj paprici, potom brokoliju, kiviju, spanaću, paradajzu, kupusu i jagodama. 

Cink predstavlja mineral koji sintetiše protein i pomaže bržem zarastanju rana, ali je takođe bitan faktor pri funkcionisanju imunog sistema. Nalazi se najčešće u govedini i jagnjetini, potom leblebijama, pasulju i sočivu, ali i u jajima i mlečnim proizvodima.

Često ih grickamo kao zdravu užinu, ali seme bundeve, indijski orasi i bademi su veoma bogati cinkom i važni za optimalno zdravlje. Selen pomaže pri zaštiti ćelija od takozvanog oksidativnog stresa, a može se naći posebno u brazilskom orahu, ribi i morskim plodovima, piletini i svinjetini, integralnim žitaricama, kao i pečurkama.

Probiotici kao ključni za podržavanje zdrave crevne flore

Čak i kada nemamo stomačnih problema, preventivna konzumacija probiotika kroz suplementaciju i ishranu je od velike važnosti za očuvanje zdravlja crevne flore. Probiotske kulture su ključne za funkcionisanje imunog sistema. 

Imunitet u velikoj meri zavisi od zdravlja creva, stoga je vrlo važno da probiotike unosimo putem jogurta, kefira, kiselog kupusa ili suplemenata. Čaša jogurta ili kefira uz doručak održava optimalno zdravlje creva i potpomaže boljem varenju. 

Takođe, ukoliko se desi da se ipak razbolite, i ukoliko je potrebna terapija antibioticima za proces izlečenja, obavezno je koristiti probiotik bogatijeg sastava dobrih bakterija. Na taj način osiguravate prisustvo svih potrebnih dobrih bakterija, koje inače upotreba antibiotika uništava. 

Spavanjem i hidratacijom do oporavka organizma

Kada ste pod stresom, često prvo strada san, jer mozak ne može da se isključi i aktivno radi na rešavanju problema. Ipak, san je vrlo važan, kako bi se regenerisao čitav organizam, kako biste se fizički oporavili prvenstveno, ali i mentalno, kako biste narednog dana mogli da budete fokusirani.

Optimalno je da svake noći imate od 7 do 9 sati sna. Ako imate problema da zaspite, potrebno je da smanjite upotrebu telefona i laptopa pred spavanje, a da ih zamenite nekim laganim čitanjem knjige. Potom je važno da posao ostavite na poslu, odnosno da se po dolasku u kuću u potpunosti isključite kako biste adekvatno odmorili um.

Unos tečnosti je veoma važan, jer dovoljna konzumcija vode eliminiše toksine, pa na taj način se održava optimalna funkcija svih ćelija u imunom sistemu. Možete staviti podsetnike za vodu u toku dana, kako usled užurbanog života ne biste zaboravili da se hidrirate. Korisno bi bilo i nositi termos ili nekakvu flašu sa sobom, koji bi bili fizički podsetnik.








Srodni tekstovi:


Dubak – oslonac za vašu bebu

Dubak je jedan od omiljenih komada opreme za bebe starijih generacija roditelja. I danas je populara...

Detaljnije

Učenje engleskog jezika online

Ukoliko pripadate grupi ljudi koja nikada nije učila engleski jezik, ili razumete ponešto ali...

Detaljnije

Kežual i trendi načini za nošenje kape ove sezone

Jesen je sezona najvećih mogućnosti kada su u pitanju odevne kombinacije. Temperatura varira iz dana...

Detaljnije

Najnovije vesti zbog kojih je svet stao

Najnovije vesti su informacije o nekim važnim događajima koje je potrebno hitno predstaviti javnosti...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS