Afrički kup nacija - sve što niste znali o ovom sportskom takmičenju


Vesti

Stadion za fudbal

Afrički Kup Nacija (AFCON) je najvažnije fudbalsko takmičenje na kontinentu Afrike, koje okuplja najbolje reprezentacije iz ovog dinamičnog i raznolikeg dela sveta. Dok čekate predstojeći Afrički kup nacija, saznajte u našem tekstu kako je nastalo ovo poznato takmičenje kao i ostale činjenice o organizaciji i najboljim timovima ovog događaja.

Istorija Afričkog kupa nacija

Afrički kup nacija osnovan je 1957. godine kao prvi kontinentalni fudbalski turnir u Africi. U početku, takmičenje je uključivalo samo tri zemlje: Egipat, Etiopiju i Sudan. Egipat je bio prvi osvajač titule, pobedivši u tom prvom izdanju. Tokom narednih decenija, turnir je proširen na više timova i postao prestižno takmičenje koje okuplja reprezentacije iz celog kontinenta.

Od osnivanja, AFCON se održava svake dve godine, osim u slučajevima kada se dešavaju značajne globalne promene ili nesreće. Takmičenje je omogućilo brojnim afričkim fudbalerima da se pokažu na međunarodnoj sceni i doprinese rastu popularnosti fudbala na kontinentu. Od 1968. godine, turnir se održava svake dve godine i sve više timova iz različitih delova Afrike učestvuje u njemu.

Najveći trijumfi i rekordi

Ako ste razmišljali da posetite Egipat, treba da znate da je on nesumnjivo najtrofejniji tim u istoriji AFCON-a, sa ukupno sedam osvojenih titula. Prvi trofej Egipat je osvojio 1957. godine, što je označilo početak njihove dominacije na kontinentalnoj fudbalskoj sceni. Njihova uspešna istorija uključuje i titule osvojene 1959, 1986, 1998, 2006, 2008 i 2010.

Jedan od najimpresivnijih perioda u istoriji Egipta bio je početkom 2000-ih godina, kada su Egipćani osvojili tri uzastopna trofeja, postavivši rekord koji do danas nije nadmašen. Ovaj period je bio obeležen izvanrednim fudbalskim igrama i strategijama koje su im omogućile da se ponove kao kontinentalni šampioni tri godine zaredom.

Pored Egipta, nekoliko drugih timova je takođe ostvarilo značajne uspehe na AFCON-u. Kamerun je osvojio pet titula (1984, 1988, 2000, 2002, 2017), što ga čini jednim od najuspešnijih timova u istoriji turnira. Kamerun je poznat po svojoj fizičkoj igri i talentovanim igračima koji su često činili razliku na terenu.

Gana je osvojila četiri titule (1963, 1965, 1982, 1983) i bila je dominantna u različitim periodima takmičenja. Ganska reprezentacija je bila poznata po svojoj tehničkoj igri i kvalitetnom razvoju mladih igrača.

Nigerija je takođe značajan igrač u AFCON istoriji, sa tri osvojene titule (1980, 1994, 2013). Nigerijski tim je poznat po svojoj brzini i tehničkim veštinama, a njihova pobeda 2013. godine bila je rezultat izvanrednog takmičenja i timske kohezije.

Afrički kup nacija često služi kao platforma za otkrivanje mladih talenata koji kasnije postaju svetski fudbalski zvezde. Mnogi igrači koji su briljirali na AFCON-u stekli su međunarodnu slavu i uspeli da se afirmišu u evropskim ligama. Samuel Eto'o, koji je postao jedan od najuspešnijih afričkih fudbalera, prvi put je stekao značajnu pažnju tokom svog nastupa na AFCON-u kao vrlo mlad igrač.

Sličan trend se može videti kod drugih igrača kao što su Yaya Touré, Michael Essien i Didier Drogba, koji su koristili svoj uspeh na AFCON-u kao odskočnu dasku za međunarodnu karijeru.

Šutiranje lopte na terenu

Organizacija i format takmičenja

Konfederacija afričkog fudbala (CAF) ima ključnu ulogu u organizaciji AFCON-a. To uključuje odabir zemlje domaćina, pripremu infrastrukturnih objekata, kao i koordinaciju svih operativnih aspekata turnira. Zemlja domaćin se bira nekoliko godina unapred kako bi se omogućilo dovoljno vremena za pripremu stadiona, trening kampova i drugih potrebnih sadržaja.

CAF takođe nadgleda sve tehničke aspekte takmičenja, uključujući pravila igre, format turnira i sve logističke aspekte. Organizacija takođe sarađuje sa lokalnim vlastima, medijima i sponzorima kako bi osigurala da turnir bude uspešan i dobro prihvaćen kako od strane učesnika, tako i od strane gledalaca.

Takmičenje se sastoji od dva glavna dela: preliminarnih kvalifikacija i završnog turnira.

U preliminarnim kvalifikacijama učestvuju svi afrički timovi koji žele da se kvalifikuju za završni turnir. Kvalifikacije se obično igraju u periodu od dve godine pre početka finalnog turnira. Timovi su podeljeni u grupe, i igraju međusobne utakmice kako bi prikupili bodove. Najbolji timovi iz svake grupe prolaze dalje, dok oni sa najmanje bodova ne uspevaju da se kvalifikuju.

Na završnom turniru učestvuje 16 najboljih timova koji su se kvalifikovali kroz preliminarne faze. Timovi su podeljeni u četiri grupe po četiri tima, a svaka ekipa igra protiv svih ostalih timova u svojoj grupi. Ovo omogućava da se sve ekipe bore za plasman u nokaut fazu. Nakon faze grupne igre, najbolji timovi iz svake grupe prolaze u nokaut fazu, koja se sastoji od osmine finala, četvrtfinala, polufinala i finala.

Kao takmičenje koje okuplja najbolje fudbalske timove iz Afrike, AFCON ne samo da pruža uzbudljive sportske trenutke, već takođe igra značajnu ulogu u promovisanju afričkog fudbala na globalnoj sceni. Za još korisnih informacija posetite naš sajt.






Srodni tekstovi:


SEO optimizacija sajta – ozbiljan posao za dugoročne rezultate

Za dobre rezultate na svim poljima potrebno je dosta truda, vremena i ulaganja. To se odnosi i na po...

Detaljnije

Sam svoj majstor: od montaže do finih završnih radova

U svetu zanatstva postoji širok spektar poslova koji zahtevaju stručnost i veštine maj...

Detaljnije

Reklamne kese – šetajuća reklama

Razmišljate o reklamiranju, uzeli ste u obzir sve moguće reklamne alate,  za prethodne a...

Detaljnije

Koje mere zaštite od korona virusa su preduzete tokom održavanja nastave u školama stranih jezika?

Danas, čitav svet se bori protiv opake epidemije aktivno uvodeći u sve sfere života nova pravila i m...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS