Kako da sačuvate svoju privatnost


Dom

zavesama zastitii dom od nezeljenih pogleda

Privatnost svake osobe spada u osnovna ljudska prava i preduslov je mirnog i pre svega sigurnog života. Kako je svetom već oodavno zavladala digitalizacija, i to u svim sferama života, samim tim čuvanje privatnosti je sve teže i može biti veoma izazovno. Bez obzira da li se radi o našim privatnim podacima, o našem domu i porodici, ili pak o nekim poslovnim izazovima, privatnost treba da nam bude na prvom mestu i da se uvek trudimo da je sačuvamo. Svi znamo da korišćenje interneta, društvenih mreža, kao i mnogim pametnih uređaja nosi sa sobom rizik od krađe identiteta, i povećan rizik od raznih vrsta prevara, zato treba biti obazriv i pametno postupati u raznim situacijama sa kojima se susrećemo gotovo svakodnevno. Kada imamo svoju privatnost kreativniji smo, osećamo se komfornije i sve to se pozitivno odražava na naše mentalno zdravlje. 

Sačuvajte dom od radoznalih pogleda

Vaš dom treba da bude vaša oaza mira i spokoja, mesto na kom ćete se osećati sigurno i ušuškano. Dom treba da bude sačuvan od znatiželjnih pogleda prolaznika, ali od provala i krađa. Ukoliko ne želite da prolaznici i komšije vide šta se dešava u vašem domu, postavite zavese. Najbolji izbor zebra zavesa, kako u pogledu dezena tako i u kvalitetu materijala, zaštitiće vaš dom od radoznalih lica. One su idealna zamena za draperije ili klasične zavese, a izgledaju veoma lepo u svakoj prostoriji. Odlično su rešenje za dečije sobe, a najbolja ponuda zebra zavesa uključuje i veliki broj dečijih dezena, kojima će najmlađi članovi porodice biti oduševljeni. Roletne mogu biti isto dobro rešenje za očuvanje privatnosti, ali su zebra zavese estetski efektnije. Poslednjih godina popularne su i folije za prozore, i one mogu biti vidljive ili nevidljive, a efekat koji pružaju je odličan. Visoke biljke ispred prozora još jedna su opcija za čuvanje privatnosti. 

Vrste ograda

Ograde su najbolje rešenje, bilo da se radi o zaštiti privatnog poseda ili poslovnog objekta. Možete birati između različitih modela u zavisnosti od toga kakav estetski efekat želite da postignete ali i od funkcionalnosti same ograde. Drvene, metalne, kamene ali i žive ograde mogu vam pružiti sigurnost ali i ulepšati vaš spoljašnji prostor. Drvene ograde su prirodno lepe i mogu se prilagoditi različitim stilovima. Metalne ograde, posebno one od kovanog gvožđa, iako su estetski lepe ne štite mnogo privatnost jer su prozirne. Kamene ograde su dugotrajno rešenje i otporne su na sve vremenske uslove. Iako deluju hladno i bezlično, njihovim ukrašavanjem možete postići zaista impresivan izgled. Ekološki prihvatljivo rešenje su žive ograde, koje štite privatnost a i doprinose stvaranju prirodnog ambijenta. Da biste zadržali njen besprekoran izgled, morate ih redovno negovati, zalivati i obrezivati, što zahteva poprilično vreme.

Sigurnosne kamere i alarmi

Vaš dom ili vaš poslovni objekat takođe možete zaštititi tako što ćete instalirati alarm i sigurnosnu kameru. Ono što je važno prilikom instalacije sigurnosnih kamera jeste da se postarate da one pokrivaju svaku tačku vašeg poseda, zajedno sa svim ulazima. Alarmi su poželjni i za stambene objekte ali i za poslovne objekte, jer oni sprečavaju da u takve prostore ulaze nepoznate i nepoželjne osobe. Ograničite broj osoba koje mogu imati pristup vašem domu i ne ostavljajte vrata svog doma otključanim. Isto tako nemojte deliti ključeve od svog doma ili poslovnog prostora, a isto važi i za lozinke ako ih koristite za ulazak u dom ili poslovni objekat. Koristite lozinke koje su jake ali i šifrovanje podataka može pružiti dodatnu sigurnost. 

Šta je bolje? Kuća ili stan?

Privatnost je bitan faktor koji se uzima u obzir kada se pravi lista svih mana i prednosti života u stanu ili kući. Kuće u principu nude više privatnosti, jer imaju i makar malo dvorište koje se na razne načine može zaštititi. Neke se nalaze u ulicama koje su gušće naseljene, dok druge u blizini nemaju mnogo suseda. Dvorište kao i bašta omogućavaju vam da imate svoj privatni prostor koji je otvoren ali koji možete obezbediti od znatiželjnih pogleda suseda i prolaznika. 

Život u stanu nosi više izazova, jer ćete imati manje privatnosti. Uz to iz susednih stanova može dopirati buka, pa nećete moći da imate svoj mir. Pritom u zgradama postoje zajedničke prostorije poput stepenica i hodnika, koje neminovno morate deliti sa drugim stanarima. Za smanjenje buke, i samim tim povećanje privatnosti potrebno je odraditi izolaciju podova i zidova. Kada živite u stanu, jedini otvoreni prostor može biti vaša terasa, i to ukoliko je uopšte imate u sklopu stana. Privatni prostor, kakva su dvorišta ili bašte ipak su rezervisana samo za vlasnike kuća, pa to može biti odlučujući razlog zbog kog nećete izabrati život u stanu. 






Srodni tekstovi:


Vrste mašina za rad na visinama

Kako je tehnologija napredovala u svakom smislu, tako se javila i potreba da se u većoj meri olak&sc...

Detaljnije

Upis u privatne srednje škole i obrazovni profil

Većina roditelja pridaje veliku važnost obrazovanju svoje dece i nastoje da im pruže što bolj...

Detaljnije

Kandida kod dece: kako prepoznati i lečiti

Oralna kandidijaza, poznata i kao kandida na jeziku, je vrsta gljivične infekcije koja se javlja kod...

Detaljnije

Nega kose na prelazu između godišnjih doba- kako sprečiti jesenji gubitak kose?

Nakon nekoliko meseci pod suncem i UV zračenjem, dolazak jeseni može rezultirati intenzivnim opadanj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS