Kako naučiti dete da jede samo?


Hrana i piće Porodica Zdravlje


Učenje deteta da samostalno jede je prekretnica kako u razvoju deteta, tako i u životu roditelja. Trenutak kada roditelj stavi tanjir sa hranom pred svoje dete često je ispunjen velikim očekivanjima, ali i izazovima. 

Kako transformisati ovu svakodnevnu aktivnost u nešto što će dete prihvatiti sa entuzijazmom, a ne odbojnošću? 

U nastavku otkrijte kako strpljenje, kreativnost i doslednost mogu postati vaši najbolji saveznici u ovoj osetljivoj fazi odrastanja. 


Počnite rano sa učenjem


Upoznajte dete sa samostalnim hranjenjem onog trenutka kada je vaše postane sposobno da sedi uz podršku, što se obično dešava oko 6. meseca. U ovoj fazi možete dozvoliti detetu da istražuje hranu svojim rukama.

Ova rana taktilna izloženost pomaže u buđenju njihovog interesovanja za hranu i upoznavanje sa različitim teksturama i oblicima. Bezbedne namirnice kao što su mekano kuvano povrće, zrelo voće i mali komadići mekog mesa, mogu biti odličan početak.


Izaberite odgovarajući pribor


Investirajte novac u specijalan dečji pribor koji možete pronaći u bolje snabdevenim radnjama sa dečijom opremom. Ključ je u pronalaženju pribora kojim vaše dete može lako da rukuje, čineći ceo proces manje frustrirajućim i zabavnijim.

Tanjiri i činije sa vakuumskim dnom sprečiće prolivanje, kašike i viljuške sa debljim  drškama i zaobljenim i tupim vrhom savršene su za mališane, a male šolje sa duplim drškama ohrabriće ih da nauče kako da sami piju. 


Pažljivo sa izborom stolica za hranjenje

Važan korak u podsticanju samostalnog jela je izbor odgovarajuće hranilice za bebe

Ali nisu sve stolice za hranjenje iste. 

Pre svega, stolica za hranjenje treba da bude stabilna, sa sigurnosnim kaiševima kako bi se sprečilo da vaše dete sklizne ili ispadne. 

Prava stolica pomaže vašem detetu da sedi na odgovarajućoj visini u odnosu na sto. Trebalo bi da podržava njihova leđa i omogućava nogama da imaju stabilan oslonac. 

Stolica koju će dete koristiti isključivo za potrebe obedovanje biće jasan signal detetu  da je vreme za obrok i pomoći će mu da razlikuje vreme za jelo od vremena za igru. Ovo je od pomoći u uspostavljanju rutine i smanjenju distrakcija.


Kreirajte rutinu


Deci je neophodna svakodnevna rutina, jer im ona daje osećaj sigurnosti. Odredite vreme za obroke i pokušajte da se što više pridržavate zacrtanog rasporeda.

Ova predvidljivost pomaže detetu da bude pripremljeno i prijemčivije za obedovanje. Postarajte se da detetu ništa ne odvlači pažnju. Isključite TV i sklonite igračke tokom obroka kako bi dete moglo da se nesmetano fokusira na učenje ove nove veštine.


Budite strpljivi i ostanite pozitivni


Prelazak na samostalno hranjenje često prati nered. Važno je da pristupite ovoj fazi sa strpljenjem i blagom dozom humora. Slavite uspehe i ohrabrite napore vašeg deteta, bez obzira koliko mali bili. 

Ne pokazujte frustracije ili negativne reakcije na prolivanje ili spor napredak. 


Učite primerom


Deca mnogo toga nauče oponašanjem. Jedite obroke zajedno sa svojim detetom što je češće moguće, i dozvolite mu da vas vidi kako jedete i pritom uživate u hrani. Koristite pribor za jelo i pokažite detetu kako da to radi na pravilan način. 

Dok koristite pribor možete radnju ispratiti komentarom "Sada koristim viljušku da pokupim brokoli" da biste privukli njihovu pažnju na upotrebu pribora. Na ovaj način uče pravila bontona za stolom.


Servirajte male, ali raznovrsne porcije


Važno je služiti male porcije da ne biste preopteretili svoje dete. Previše hrane na tanjiru može učiniti zadatak zastrašujućim i obeshrabriti ga. 

Kako vaše dete postaje sigurnije u samostalnom hranjenju, postepeno uvodite novu i izazovniju hranu. Postepeno prelazite na tipične porodične obroke sa različitom teksturom i oblicima koji zahtevaju preciznije pokrete. Na primer, grašak i male testenine mogu učiti finu motoričku kontrolu i upotrebu pribora.


Obezbedite sigurno okruženje 


Uvek nadgledajte obroke kako biste osigurali sigurnost, posebno kada uvodite novu hranu koja može predstavljati rizik od gušenja. Imajte na umu da učenje samostalnog jedenja uključuje i učenje kako bezbedno žvakati i gutati hranu različitih tekstura.


Šta kada dete pruža otpor?


Ako dete pokazuje otpor prema samostalnom hranjenju, pokušajte da otkrijete uzrok. Zapamtite da je svako dete jedinstveno i ono što funkcioniše za jedno, možda neće prijati drugom. Strpljenje i eksperimentisanje su ključni.

Ponekad male promene mogu delovati podsticajno, na primer promena vremena obroka, vrste hrane ili čak rasporeda sedenja. Uključite svoje dete u ove odluke onda kada je to prikladno, kao što je dopuštanje da izaberu koju kašiku ili tanjir će koristiti.


Učenje deteta  da samo jede je iskustvo kroz koje dete razvija samopouzdanje, finu motoriku i uči da uživa u različitim ukusima. To je proces koji će doneti puno nereda i smeha, ali uz strpljenje i pravi pristup, može biti radostan put ka nezavisnosti vašeg mališana.








Srodni tekstovi:


Učenje engleskog jezika online

Ukoliko pripadate grupi ljudi koja nikada nije učila engleski jezik, ili razumete ponešto ali...

Detaljnije

MODERNI TEPISI ZA DNEVNU SOBU

Iako je bilo momenata kada smo mislili da će se tepisi potpuno povući iz enterijera, do toga nije do...

Detaljnije

Pogledajte sve prednosti izgradnje montažne kuće

Kada se donosi konačna odluka o izgradnji montažne kuće cena je glavni faktor zbog kojeg se mnogi od...

Detaljnije

Kako da odaberete savršen krevetac za bebu?

Definitivno nešto o čemu roditelji prvo razmišljaju kada očekuju prinovu jeste opreman...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS