Laserska stomatologija u službi zdravlja pacijenata


Zdravlje


Upotreba lasera u stomatologiji i više je nego poželjna, jer on ima brojne prednosti. Laseri su veoma precizni i njihov učinak je zaista veliki, a pacijenti od njega imaju brojne koristi. Ono što je njegova najveća prednost jeste što je on izuzetno sigurna zamena za bušenje zuba ali i za veliku upotrebu anestetika. Smanjen je i broj poseta stomatologu od strane pacijenata, kao i vreme koje oni provode u stomatološkoj ordinaciji. 

Sve moderne stomatološke klinike opremljene su sa laserima najnovije tehnologije, jer su oni postali nezaobilazni u postavljanju dijagnoze i u samom procesu lečenja. Koriste se u stomatologiji preko 30 godina, a sam tretman je manje bolan ili zastrašujuć od nekih konvencionalnih metoda. Lasersko svetlo izaziva određenu reakciju kada dođe u dodir sa tkivom, i na taj način omogućava oblikovanje i uklanjanje tkiva po potrebi.


Primena na mnogo načina

Kako je stomatologija oblast koja napreduje iz dana u dan, tako i primena lasera postaje sve zastupljenija u mnogim dentalnim postupcima. Oni uspešno otklanjaju karijes, a potom učestvuju u pripremi cakline, odnosno krajnjem sloju zuba, kako bi se postavila plomba. Laseri se mogu koristiti i za izvođenje procesa biopsije, jer se uz njihovu pomoć mogu uzeti male količine tkiva koje se potom analizira. Ceo ovaj proces izvodi iskusni zubar u Novom Sadu, a  i ostali veći gradovi odavno koriste lasersku tehnologiju u stomatološkim ordinacijama. 

Ova tehnologija pomaže u oblikovanju desni, a koristi se i za čišćenje bakterija koje se nalaze u dentalnim kanalima i korenu. Veliku primenu imaju u procesu regeneracije živca, ali i u uklanjanju benignih tumora. Svi oni koji su se nekada susreli sa aftama u ustima, znaju koliko one mogu da bole, a laser ima tu moć da taj bol ublaži. Kada su u pitanju lezije usta koje leči zubar, Novi Sad ali i mnoga manja mesta koriste laserske zrake kako bi ih otklonili. 


Sve prednosti korišćenja dentalnog lasera

  1. Postupak rada je znatno ubrzan, a i pojednostavljen.

  2. Pacijent se manje umara, kao i osoblje i sam stomatolog. Smanjuje se rizik od nastanka infekcije, jer zraci uništavaju bakterije i vrše sterilizaciju područja koje zarasta.

  3. Potreba za anestetikom je znatno smanjena, a u nekim slučajevima čak i nema potrebe za davanjem anestezije. 

  4. Smanjuje se krvarenje, jer lasersko svetlo pomaže kod bržeg zgrušavanja.

  5. Ožiljci na mekom tkivu ne ostaju, a rez je potpuno sterilan. Zdravo tkivo se ne oštećuje usled upotrebe laserskih zraka, ali samo ako se na pravilan način njima rukuje, kao i kada se bira odgovarajuća doza energije. 

  6. Za pacijenta nema neprijatnog zvuka bušilice i vibracija, jer je ceo postupak tiši i komforniji po pacijenta.

  7. Oporavak je znatno brži, kao i sama revitalizacija tkiva


Potencijalni rizici

Kada se radi o rizicima usled upotrebe lasera u stomatologiji, oni su svedeni na minimum. Potrebno je da njima rukuju iskusni, obučeni stomatolozi, jer korišćenje pogrešne količine energije i nestručno rukovanje može prouzrokovati oštećenje tkiva. Zato pažljivo birajte kome ćete pokloniti svoje poverenje kao i zdravlje vaših zuba. Iskusni stomatolozi su obučeni za rad sa svom neophodnom opremom, pa tako i sa laserima. Nakon izvršene procedure područje oko kojeg je izvođen zahvat svakako će biti manje iritirano nego kao kada se koriste tradicionalne metode. Vrlo brzo se možete vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, ali je potrebno i da se pridržavate saveta za oporavak koje ćete dobiti od svog stomatologa. 


Kada se ne može koristiti laser

Ukoliko imate plombu na nekom zubu, a imate problem tu laser ne sme da se koristi. Ovakva tehnologija se ne primenjuje kod starih plombi, kao ni prilikom uklanjanja neispravnih krunica. Isto tako nemoguće je upotrebiti laserske zrake za pripremu koja se koristi kod stavljanja mosta. Za sve ove procedure potrebno je koristiti tradicionalne metode, kao i određene doze anestezije. Sve vreme dok stomatolog koristi laserske zrake, pacijent je obavezan da nosi posebne naočare koje se koriste za zaštitu očiju. Naravno, pre otpočinjanja bilo kakve procedure, potrebno je da slobodno pitate svog stomatologa sve što vas interesuje, kako biste otklonili nedoumice koje vas muče.


Laseri za tvrdo i meko tkivo

Stomatolozi na raspolaganju imaju više vrsta lasera, pa tako postoje laseri koji se koriste za intervencije na mekom tkivu, kao i na tvrdom tkivu. Kada se koriste dentalni laseri za meko tkivo oni su i više nego praktični za mnoge procese, kao što je što je uklanjanje tkiva ali i njihovo oblikovanje. Infekcije desni ali i neke parodontalne bolesti uspešno se leče uz pomoć lasera, a beljenje zuba je jedna od popularnijih usluga u okviru stomatološke prakse, i to već godinama unazad. 








Srodni tekstovi:


Moderni trikovi kako da najbolje povećate bezbednost vašeg poslovnog prostora

Sigurnost poslovnog prostora je prioritet svakog preduzetnika koji želi da zaštiti svoje zapo...

Detaljnije

Inovacije u grejanju uz pomoć norveških radijatora

Jedan od prvih stvari po kojoj su poznati norveški radijatori je njihova efikasnost i sposobn...

Detaljnije

Automobilske gume – primena i održavanje

Svaki renomirani trgovac gumama ima zaposlene ljude koji će vam pomoći kada dođe vreme za izbor no...

Detaljnije

Kako se kreću cene nekretnine u Novom Sadu

Čini se da u prethodnih nekoliko godina, cene nekretnina u Novom Sadu i Beogradu samo rastu. U Novom...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS