Prvi koraci u otkrivanju steriliteta


Zdravlje Zdravlje



Problem savremenog društva koji je sveprisutniji jeste sterilitet. U sve većem broju ovo je problem koji se javlja kod mladih osoba, čije reproduktivno zdravlje bi trebalo da je na vrhuncu moći i mogućnosti. Zbog toga se veliki broj mladih parova podvrgava raznoraznim ispitivanjima, kao i vantelesnim oplodnjama u matičnim i drugim državama, kako bi se ostvarili u ulozi roditelja. Ono šta je bitno uraditi u samom početku, kada se postojanje problema osvesti, jeste potražnja podrške u vidu terapeuta, psihologa, budući da je ta vrsta podrške u ovakvim momentima od velike važnosti. Potrebno je pronaći i snagu i volju kako bi se ušlo u kompletan proces otkrivanja uzroka, te doći do konačnog rešenja.

Kada govorimo o daljem medicisnkom postupanju, prvo šta se radi jesu spermogram i spermokultura. U otkrivanju problema koji izaziva sterilitet, najpre se kreće od muškarca, budući da su analize koje se sprovode vrlo jednostavne i brze, pa se nakon toga kreću pretrage kod žene, ako je to potrebno, budući da su u ženskom slučaju i analize i pretrage dosta komplikovanije i zahtevnije. 

Šta su spermogram i spermokultura?

Spermogram i spermokultura predstavljaju jednostavne laboratorijske analize kojima se ispituje semena tečnost, baš kao što se to radi sa krvlju, urinom...

Analiza spermograma služi da se ispitaju kvalitativne i kvantitativne karakteristike semene tečnosti. Od broja i pokretljivosti spermatozoida, preko drugih ćelija prisutnih u semenoj tečnosti, viskoziteta, izgleda i boje tečnosti, te svih drugih karakteristika koje su u stanju da prepoznaju kvalitet same semene tečnosti. Na osnovu spermograma se u najvećoj meri i otkriva kvalitet sperme i to da li se problem steriliteta nalazi u muškarcu, kada govorimo o jednom paru.

Spermokultura predstavlja ispitivanja prisutnosti bakterija u semenoj tečnosti. Kada govorimo o donjem delu urinarnog trakta, prostata je organ u kojem je smešteno i dosta bakterija, pa se uz spermokulturu ispituje njihovo prisustvo i eventualno dejstvo na nastajanje problema. Spermokultura se uvek radi uz spermogram, a često se radi i posebno, kada osoba želi da proveri bakteriološke nalaze. 

Da bi analize i sami nalazi bili ispravni i verodostojni u procesu otkrivanja svih negativnih faktora, te da li uopšte postoje, ove analize se moraju ponoviti dva do tri puta, najmanje. To je svakako nešto o čemu se razgovara sa odabranim lekarom i koji upućuje na sve potrebne analize. Pored ponavljanja, važna je i priprema za spermogram i spermokulturu. Testove možete uvek zakazati u bolnici Analife gde će vas sačekati stručno i ljubazno osoblje.

Priprema za davanje uzorka semene tečnosti u laboratoriji

Da bi, kao što smo naveli, dobijeni rezultati bili validni, pacijent mora da prođe proces pripreme. Prvo i najvažnije jeste da apstinira tri do pet dana i da u tom periodu i da uzorak u laboratoriji. Uzorak semene tečnosti se isklkjučivo daje u laboratoriji, mastrubacijom, u sobi koje je posebno odvojena za ove potrebe. Pored toga je važno da se pre davanja uzorka urinira, kako bi se pročistili kanali, kao i da se detaljno opere kompletna genitalna regija. Nakon toga se ejakulacijom sperma ubacuje u sterilnu posudu, vodeći računa da se kompletan sadržaj ostavi u njoj, bez ikakvog prosipanja, i uz tačno naznačavanje vremena ejakulacije. Na taj način se obezbeđuje da i spermogram i spermokultura imaju validne rezultate. 







Srodni tekstovi:


Otkrijte raj na Zemlji! Vrnjačka banja kao turistički fenomen!

U srcu Srbije, okružena bujnim zelenilom i mirisima prirode, leži Vrnjačka Banja - pravo čudo prirod...

Detaljnije

ICF – organizacija koja pruža akreditacije za koučeve

Danas je profesija koučinga u razvoju i sve je više ljudi koji traže usluge kouča i to onih o...

Detaljnije

Šta je isplativije – grejanje na ugalj, pelet ili drva?

Kada samostalno brinete o svom grejanju, onda je nemoguće da se ne zapitate koji sistem će biti dovo...

Detaljnije

Kako negovati intimnost sa svojim partnerom

Intimnost nije samo na seksualni aspekt veze, on predstavlja mnogo više od toga. Odnos sa sna...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS