Upotreba kolagena u službi zdravlja i lepote


Zdravlje

Kolagen je strukturalni protein koji ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože, kostiju, zglobova i drugih tkiva u telu. On predstavlja osnovni gradivni element koji daje elastičnost, čvrstoću i hidrataciju koži, čineći je glatkom i mladolikom. Međutim, još jedna od mnogobrojnih posledica starenja jeste i umanjena prozvodnja kolagena. Dakle, proizvodnja kolagena u našem telu sa godinama neminovno opada, što posledično dovodi do pojave bora, opuštene kože, ali i gubitka gustine kostiju. Ipak, ima načina da se ovi optimalni nivoi kolagena u organizmu nadoknade.

Zbog svega toga, javlja se sve veći interes za unošenje dodatnih doza kolagena kao sredstva za očuvanje zdravlja i lepote. U ove svrhe, pored pravilne ishrane, od velikog značaja mogu biti i različiti suplementi i dodaci ishrani koji sadrže ovu važnu supstancu. Kada je nega i lepota kože u pitanju, na tržištu postoje i brojni kozmetički proizvodi na bazi kolagena.


Benefiti kolagena za kožu


1. Smanjenje pojave bora i finih linija – kolagen dokazano pomaže u održavanju čvrstine kože, smanjujući vidljivost finih linija i bora.

2. Hidratacija kože – pored toga što utiče na strukturu kože, kolagen takođe zadržava i vlažnost, čineći kožu hidriranom i sjajnom.

3. Podrška regeneraciji kože – kolagen igra ključnu ulogu u procesu regeneracije kože, pomažući u umanjenju posledica oštećenja kože od sunca, akni i drugih faktora.


Benefiti kolagena za zglobove i kosti 


1. Poboljšanje zdravlja zglobova – kolagen može pomoći u održavanju fleksibilnosti i pokretljivosti zglobova, smanjujući na taj način rizik od povreda, ali i ublažavajući simptome artritisa.

2. Jačanje kostiju – održavanje optimalnih nivoa kolagena u organizmu može doprineti jačanju kostiju, kao i smanjenju rizika od nastanka osteoporoze.

Kako se uzima kolagen?


1. Suplementi kolagena – na tržištu  možete pronaći veoma širok spektar suplemenata kolagena. Ukoliko vam je potrebna dodatna doza kolagena, možete ga konzumirati u obliku praha, kapsula, ili tečnosti. Ovakvi suplementi najčešće se prave od hidrolizovanog kolagena koji se lakše apsorbuje u organizmu.

Proizvodi poput Jointace kolagen sadrže visoko definisani, hidrolizovani kolagen tip II i imaju povoljan uticaj  na održavanje homeostaze, zglobne hrskavice i izgradnje vezivnog tkiva. Redovnom upotrebom ovih tableta smanjuju se bol i ukočenost zglobova, povećava se njihova pokretljivost, omogućava se brži oporavak nakon povreda itd. Takođe, poboljšava se i funkcija zglobne hrskavice i izgradnja vezivnog tkiva i mišića.

2. Prirodni izvori kolagena – ishrana bogata proteinima poput govedine, piletine, ribe, jaja i mlečnih proizvoda takođe može obezbediti organizmu potrebne gradivne elemente za proizvodnju kolagena.

3. Kozmetički proizvodi – kao što smo već pomenuli, i mnogi kozmetički proizvodi sadrže kolagen kao aktivni sastojak, pružajući koži dodatnu hidrataciju i podršku. Moguće je pronaći zaista veliki broj kozmetičkih proizvoda na bazi kolagena, od krema za lice, seruma, emulzija, pa sve do proizvoda za negu tela.

Kolagen sasvim zasluženo ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja organizma, ali i očuvanju lepote i mladolikosti kože. Redovno unošenje kolagena kroz pravilnu ishranu i suplementaciju značajno će doprineti poboljšanju stanja kože, kostiju i zglobova, pružajući ujedno i podršku celokupnom zdravlju i  optimalnom stanju organizma. 

Naravno, pre nego što počnete sa upotrebom bilo kakvih dodataka ishrani i suplemenata, preporučuje se da na ovu temu porazgovarate sa svojim lekarom, naročito ukoliko imate bilo kakve specifične zdravstvene probleme ili stanja.






Srodni tekstovi:


ZAŠTO SU PAMUČNE POSTELJINE BROJ JEDAN?

Bez obzira na mnogobrojne materijale od kojih se prave kućni i odevni predmeti, preimućstvo definiti...

Detaljnije

Kako da dobijete najbolje osvetljenje za iznajmljene stanove

Evo korisnog vodiča za postizanje najboljeg, najekonomičnijeg načina za osvetljenja za iznajmljene s...

Detaljnije

Pojačajte hormon sreće prirodnim putem

Svima je bliže ono što je prirodno, makar se na to mišljenje u poslednje vreme svode b...

Detaljnije

Anksiozni ste? 4 metode koje vam mogu pomoći

Anksioznost ne bira. Javlja se u različitim periodima života i nije potvrđeno zbog čega se javlja. O...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS