Investicija koja se zaista isplati: Koliko je bitno zameniti dotrajalu stolariju


Dom Građevinarstvo Građevinarstvo Dom


Kada je reč o renoviranju stambenog prostora, postoji nekoliko segmenata koje nikako ne smemo izostaviti u procesu adaptacije, a zamena dotrajale stolarije je svakako jedan od njih. Prozori i vrata su sastavni deo svakog doma i imaju značajnu ulogu, kako u unapređenju energetske efikasnosti prostora, tako i u jačanju vaše bezbednosti, ali i doprinose estetskom izgledu vašeg životnog prostora. Nakon niza godina upotrebe, a usled dotrajalosti, stolarija prestane da vrši svoju prvobitnu funkciju što rezultira povećanim trošenjem električne energije. 

Ovo je jedna od glavnih i najčešćih razloga za zamenu stare stolarije, a neki od uobičajenih znakova koji vam mogu ukazati na to da je vreme za adaptaciju jesu zamagljena stakla, propuštanje vazduha i spoljne buke. 

Investiranjem u ovaj element vašeg doma, unapredićete kvalitet života i prostor u kome boravite učiniti prijatnijim i funkcionalnijim. 

Povećanje  energetske efikasnosti

Dotrajala stolarija jedan je od glavnih krivaca za uvećane račune za struju. Stari prozori i vrata mogu imati pukotine koje zimi propuštaju hladan vazduh, usled čega smo prinuđeni da se dogrevamo kako bismo održali optimalnu temperaturu. Na taj način povećavamo troškove za struju što na dugoročnom planu nikako nije dobro za naš budžet. Postavljanje nove i energetski efikasnije stolarije je jedino rešenje koje nam može značajno umanjiti troškove i obezbediti ukućanima prijatnu temperaturu doma, bez obzira na vremenske uslove. Tehnologija izrade prozora i vrata je uznapredovala i nudi sjajna idejna rešenja za svačiji dom, a sa ciljem smanjenja troškova energije.    

Bezbednost i sigurnost

Još jedna značajna uloga koju prozori i vrata imaju jeste da nas zaštite od potencijalnih nasilnih ulazaka u dom. Stara stolarija može imati oslabljene brave i ramove koji su nedovoljna zaštita od provalnika, što može narušiti bezbednost svih ukućana. Kvalitetna i otporna aluminijumska vrata za stan predstavljaju idealno i sigurno rešenje, jer su napravljenja od otpornog materijala koji može stati na put svakom nepoželjnom gostu. Ojačani okviri i sigurnosni sistemi sa više tačaka zaključavanja jesu neke od karakteristika ovakvog tipa vrata, a čijom kupovinom ćete zasigurno povećati bezbednosti svih ukućana i sačuvati vašu imovinu od potencijalnih krađa. 


Bolja zvučna izolacija

Asocijacija na udoban dom svakako jeste mir i tišina koju nam pruža, ali ovaj segment može biti narušen ukoliko posedujemo stare prozore i vrata. Oslabljen dihtung i pukotine propuštaju spoljne zvukove, što može biti pravi izazov ako živite nadomak prometne saobraćajnice ili u urbanom delu naselja. Zato ne treba odlagati zamenu stolarije, a prilikom odabira važno je imati u vidu kvalitet stakla i broj komora. Samo tako ćete postići visoki stepen izolacije i obezbediti da dešavanja na ulici ne utiču na vas i ne narušavaju vam preko potreban mir. 

Estetski faktor

Uređenje i estetika životnog prostora u kome svakodnevno boravimo jeste jedan od sastavnih elemenata renoviranja, a prozori i vrata zauzimaju značajno mesto i predstavljaju ozbiljnu investiciju. Stara stolarija može odavati utisak nebrige o prostoru, izgledati zapušteno i zastarelo, te narušavati izgled ostatka enterijera i eksterijera. Kupovinom novih prozora unećete svežinu u vaš prostor i doprineti da vaš dom izgleda modernije i estetski privlačnije. Današnje tržište preplavljeno je različitim stilovima, oblicima i bojama, pa ćete bez poteškoća pronaći kombinaciju koja najvše odgovara vašem ukusu i koja će se uklopiti sa drugim elementima vašeg doma. 

Ušteda novca

Kada posmatramo dugoročno, zamena stolarije jeste pametna investicija koja će nam ušetedeti mnogo novca i sačuvati nas od nepredviđenih troškova koji su karakteristični za dotrajalu stolariju. Smanjena potrošnja električne energije je najveći benefit ove vrste renoviranja, ali i troškovi održavanja koji postaju gotovo neprimetni u odnosu na održavanje starih prozora i vrata. Moderna rešenja zahtevaju minimum održavanja, pogotovo u prvih nekoliko godina, što će se pozitivno odraziti na vaš budžet i poštedeti vas stresa koji neminovno dolazi kada su u pitanju adaptacije i različite vrsti popravki. 

Ukoliko niste bili sigurni da li vredi ulagati u novu stolariju, nadamo se da ste nakon ovih pasusa uvideli mnogobrojne prednosti koje zamena stolarije sa sobom nosi. Poboljšanje energetske efikasnosti, povećanje bezbednosti i sigurnosti svih ukućana, kao i estetsko osveženje doma samo su neki od benefita  koje ćete iskusiti kada jednom odlučite da investirate u nove prozore i vrata. Pružite sebi i svojoj porodici potrebnu udobnost i unapredite kvalitet života svih ukućana!








Srodni tekstovi:


Roditelji pripremite svog đaka prvaka na vreme

Ukoliko imate đaka prvaka koji treba ovog septembra da krene u prvi razred, svi znaju da samo oprema...

Detaljnije

6 zdravih namirnica u kojima se folna kiselina nalazi u velikim količinama

Folna kiselina, takođe poznata kao vitamin B9, vitamin je koji je rastvorljiv u vodi i koji obavlja ...

Detaljnije

Kreveti-mesta u kojim provedemo trećinu života

Koliko udoban krevet može da utiče na kvalitet života već je opštepoznata činjenica. Ono &sca...

Detaljnije

Uloga koju imaju računari u modernom biznisu

Laptop, desktop i srodni uređaji predstavljaju vrste računara koje se veoma frekventno, odnosno svak...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS