Kada treba koristiti crveni malč?


Dom Dom

Svako ko voli da uređuje okućnicu sigurno zna i kako izgleda crveni malč. Upravo ta vrsta malča se najčešće i koristi za dekoraciju, prosto zato što je on i najdekorativniji.

Šta je crveni malč?

Ako možda ranije niste čuli za ovaj pojam, sasvim sigurno ste negde imali prilike da vidite kako izgleda crveni malč. U pitanju je svojevrsna, na prvom mestu dekorativna podloga, odnosno sitno iseckana kora od bora, koja je obojena u crvenu boju.

Treba imati na umu i to da boje koje se koriste u tom slučaju nisu ni štetne, a ni u kom slučaju ni opasne za ljude, ali i za kućne ljubimce. 

Inače se crveni malč ili malč bilo koje druge boje ne koristi samo u dekorativne svrhe. Naime, kada se zemlja za cveće ili zemlja u bašti prekrije ovakvom vrstom malča, tada će maksimalno biti očuvana vlaga u toj zemlji, a poznato je i da crveni malč sprečava rast korova. Pored ostalog, ovakva vrsta podloge ima i zaštitnu ulogu, uzevši u obzir da će tokom zime, kada su niže temperature, upravo crveni malč štititi koren bilo koje biljke od smrzavanja. Kupovina i potreba za crvenim malčem se često izgubi iz vida prilikom uređenja bašte.

Zemlja za cveće je kvalitetnija uz crveni malč

Zahvaljujući svom sastavu, crveni malč i te kako pomaže biljkama. Nakon što se zemlja za cveće njime prekrije, ne samo da će biti dekorativnija i izgledati lepše, nego će uticati i na očuvanje vlage i zaštitu korena biljke, što od korova, što od smrzavanja. S obzirom na to da crveni malč sprečava isparenja iz zemlje za cveće, a vremenom kako se bude razgrađivao, tako će dohranjivati na prirodan način biljke. 

Samim tim što je crveni malč izuzetno dekorativan, to se on u praksi i najčešće sreće.

A zapravo je malč svojevrsna podloga, koja se priprema od kore drveta bora, koja se secka i kasnije boji, pa tako nastaje ne samo crveni malč, nego i onaj koji je crne, plave ili žute, odnosno zelene ili narandžaste boje, a u prodaji se može naći i onaj koji je u prirodnoj boji. Zemlja za cveće koja se prekriva malčom u prirodnoj boji neće delovati toliko dekorativno, kao kada se koristi crveni malč. 

Kako nema spora da je dekorativna funkcija mnogo primetnija, posebno kada je u pitanju malč crvene boje, prosto zato što je ona ujedno i najintenzivnija. Međutim, zemlja za cveće preko koje je posut crveni malč, ona će biti na najbolji mogući način zaštićena. I na kraju da dodamo i to da je svakako najkvalitetniji onaj malč, koji se dobija od drveta bora. A na tržištu se može naći i crveni malč koji je od drveta topole, ali se on smatra manje kvalitetnim, prosto zato što se duplo brže razlaže nego malč od borovine. Na tržištu može da se nađe i malč izrađen od druge vrste drveta, ali nema nikakve sumnje da je onaj koji je od drveta bora svakako najkvalitetniji. 

Treba imati na umu i to da zemlja za cveće preko koje se stavlja crveni malč ne treba često da se menja, a najbolje je kada se prekrije sitnijim i krupnijim malčem zajedno. Pored benefita za samu zemlju, ta opcija deluje mnogo dekorativnije.

Prilikom odabira ovakvih i sličnih proizvoda, a pogotovu ako je u pitanju crveni malč cena je jedan od faktora odluke. Cena crvenog malča varira od proizvođača do proizvođača, ali je najčešće uslovljena količinom u pakovanju.






Srodni tekstovi:


Odbacivanje zubnog implanta:Zašto se to dešava i šta onda?

U stomatologiji, ali i u bilo kojoj drugoj grani medicine nus pojave su sasvim normalna stvar. Ne de...

Detaljnije

Zašto je važno uzimati probiotik?

100 hiljada milijardi mikroorganizama živi u digestivnom traktu čoveka. Zbunićete se ako samo i poku...

Detaljnije

Opremite se za zimu! Esencijalni suplementi za svaku porodicu!

Zima donosi sa sobom brojne izazove za zdravlje, od suve kože i kose do povećanog rizika od prehlada...

Detaljnije

Modularni u odnosu na običan nameštaj

Modularni i obični nameštaj su dve popularne opcije koje su na raspolaganju potrošačim...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS