Ko je sudski tumač i koje poslove obavlja?


Vesti


Savremeno poslovanje nameće potrebu saradnje sa inostranstvom, što dalje implicira efikasnu i temeljno poznavanje stranih jezika, termina i pravila, kako u usmenoj, tako i u pismenoj komunikaciji. Kako nekada nije izvodljivo znati apsolutno sve propise, ali i zbog toga što je često neophodan zvaničan prevod dokumenata, angažuje se profesionalno i iskusno lice – sudski tumač. 

Pravo pitanje koje se često postavlja odnosi se na to ko je sudski tumač i kakva je razlika u odnosu na prevodioce. Pored toga, razmatra se i sfera poslova i aktivnosti koje ovo stručno i profesionalno lice obavlja, uz kakvu naknadu i u kojim rokovima. Sve to, biće navedeno u daljim redovima ovog teksta. 


Ko je sudski tumač?

U današnjem vremenu, sudski tumač predstavlja osobu koja ima obrazovanje, kvalifikacije i stručna znanja za poslove obavljanja zvaničnog prevoda uz svoj pečat i potpis. Naime, kada neko završi Filološki fakultet i posebno smer Anglistiku, može biti odličan kandidat za obavljanje poslova sudskog tumača i prijaviti se kada se objavi zvaničan poziv na nivou države. Pored toga, i drugi smerovi na ovom i srodnim fakultetima pružaju priliku apliciranja. 

Potrebno je imati i najmanje pet godina iskustva na poslovima prevođenja dokumenata uz potvrdu, odnosno dokaz o realizovanim ovakvim aktivnostima. U proceduri apliciranja, potrebno je podneti svu dokumentaciju o obrazovanju, a zatim i realizovati testove koji se odnose na znanje stranih jezika, poznavanje pravnih propisa i slično. U zavisnosti od obrazovanja i uspešnosti testiranja, osoba može postati sudski tumač i dobiti svoju verifikaciju – zvanični pečat.


Koje aktivnosti obavlja?

Kada su u pitanju poslovi koje obavlja sudski tumač, oni su brojni i raznovrsni u modernom vremenu. Pre svega, obuhvataju zvaničan prevod dokumentacije potrebne sudovima, za obavljanje javnih i državnih poslova, ali svakako i u privatnom sektoru. Može se angažovati prema potrebi uz naknadu za svoj rad, ili biti zaposlen u državnoj službi uz platu javnog sektora. 

Pored poslova zvaničnog prevoda dokumenata kada ostavlja svoj pečat kao verifikaciju i potvrdu kvaliteta i pouzdanosti, sudski tumač pruža različite savetodavne usluge. Konkretno, može vršiti tumačenja propisa – zakona, pravilnika i procedura na stranom jeziku, pružiti konsultacije i slično. Najčešće, specijalizuje se za određeni jezik kao što je engleski, nemački, francuski i bilo koji drugi, koji se često koristi u poslovanju. 


Zašto je tako značajan saradnik danas?

Nalazimo se u dobu u kojem je internacionalni biznis sve češće prisutan, pa kompanije ne samo da sarađuju sa inostranstvom, već i imaju svoje poslovnice, predstavništva i fabrike u drugim zemljama. Zbog toga, često je potrebno dobiti kvalitetan, zvaničan, efikasan i brz prevod raznolikih dokumenata – zakona, pravilnika, ugovora, potvrda, dozvola i slično, sudski tumač se angažuje za ovakve poslove, jer jedini poseduje zvaničan pečat. 

Prevodioci bez zvanja tumača mogu honorarno pružiti prevod, ali takav dokument nije zvaničan i ne može se koristiti za administrativne, državne i druge procese, kao ni pri sudovima. Iz navedenih razloga, uloga koju tumač ima u modernom vremenu je velika i značajna za sve biznise.

Sudski tumač je izuzetno važno lice – profesionalno, stručno i iskusno, koje pruža usluge verodostojnog prevoda dokumenata sa stranog ili na strani jezik, kao i savetovanje u raznim oblastima uz poznavanje propisa i regulative. Veoma je bitno obezbediti ovakve usluge onda kada je to potrebno, a nekada je čak i uslov obavljanja različitih procedura, jer zvaničnost i verifikacija dokumentacije ima izuzetan značaj za poslovni uspeh, rešavanje sudskih sporova i druge poslove.








Srodni tekstovi:


Kako da odaberete savršen krevetac za bebu?

Definitivno nešto o čemu roditelji prvo razmišljaju kada očekuju prinovu jeste opreman...

Detaljnije

Kako i koliko možemo povećati vrednost nekretnine pre prodaje

 Proces prodaje nekretnine složen je zadatak i zahteva angažovanje na više različitih fr...

Detaljnije

Šta sve utiče na povećanje nivoa hormona sreće?

U današnjem užurbanom svetu, gde se suočavamo sa različitim izazovima i stresovima, svi težim...

Detaljnije

Modularni u odnosu na običan nameštaj

Modularni i obični nameštaj su dve popularne opcije koje su na raspolaganju potrošačim...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS