Lekovita svojstva koprive


Hrana i piće Zdravlje Zdravlje Hrana i piće


Još od malena se susretnemo sa ovom biljkom na koju je prva asocijacija ožareno mesto na koži kad je slučajno dotaknemo. Ali to što zna fino da opeče ne znači da je se treba kloniti. Naprotiv, treba joj se prikloniti. Od davnina se ona koristi kao lek, a njena blagotvorna svojstva se danas sve više otkrivaju i stavljaju u prvi plan. Zato treba pobrojati sve dobre strane ove biljke i na koje je sve načine možemo svrstati u svoju svakodnevicu. 


Na prvom mestu je naravno - čaj od koprive


Najlakše od svega je od neke biljke skuvati čaj. Princip kod svih je manje više isti, ali ipak ne treba zanemariti način pripreme koji može uticati na lekovitost, odnosno da iskoristimo ono najbolje od biljke. Čime je bogata kopriva pa čaj napravljen od nje utiče pozitivno na organizam? Najpre, kopriva obiluje vitaminima i mineralima, među kojima se najviše ističu vitamini A, B, C, zatim gvožđe (kažu da ga ima više od spanaća), magnezijum, kalcijum, fosfor...  Kada smo sve ovo nabrojali, možemo sami doći do zaključka da je kopriva jedan od najjačih saveznika u stvaranju jakog imuniteta. 

Osim toga, on pozitivno utiče na rast kose, jača nokte i poboljšava kožu. Ono što je danas važno za sve one koji pate od alergije, a sve više je onih koji imaju te probleme – kopriva je odlična u otklanjanju simptoma sezonskih alergija. Uz to, veoma je delotvorna kada su u pitanju problemi sa prostatom, urinarnim infekcijama. Kopriva umanjuje bol kod artritisa, a njeno pozitivno dejstvo se beleži i protiv stresa i napetosti, koji su nam svakodnevno prisutni. Ukoliko imate problema sa aknama, kopriva će ublažiti crvenilo i vratiti licu blistavost.


Kako je najbolje koristiti čaj od koprive


Nije korisno samo neku biljku uvrstiti u svakodnevicu, već i kako je konzumirati. Da se setimo onog da sve može biti i otrov i lek, te da je važno znati koliko dugo piti, koje su kontraindikacije – jer je to ipak prirodni lek. Međutim, čaj od koprive se može piti svaki dan, kad god se pripremi, ali recimo treba da ga izbegavaju trudnice, dijabetičari, hipertenzičari, i oni koji imaju problema s bubrezima. Bilo da je u pitanju koren, list ili seme, dozvoljeno je piti ga jednom dnevno, ali za više puta se ipak treba savetovati sa lekarom.

 

Ekstrakt i seme koprive


Pored standardnog čaja, kopriva se kao prirodni lek koristi i kao tinktura, odnosno ekstrakt. Ekstrakt se može kupiti u obliku kapi, koje imaju antioksidativno dejstvo i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, zatim je odličan za zglobove kod artritisa, i za regulaciju hormona za uspostavljanje hormonskog balansa kod žena. Seme se s druge strane koristi jer ima izrazitu nutritivnu vrednost – obiluje proteinima, omega masnim kiselinama, i naravno raznovrsnim vitaminima i mineralima. Takođe, poznato je dejstvo semena koprive za probavni sistem, ali i kao podrška zdravlju srca zbog zdravih masti koje sadrži.


Kako se još koristi kopriva u ishrani


Osim što se koristi kao čaj i ekstrakt, od koprive se mogu spremiti i razna jela i na taj način uneti u organizam ovu bogatu namirnicu. Pre svega, poznata je čorbica od koprive, koja se pravi kao i sve ostale čorbe od zelenog lisnatog povrća kao što su spanać, blitva, zelje. A može se i samo dodati nekoliko listova u sve druge čorbe. Zatim, na isti način se može spremiti pire od koprive kao i od spanaće, i tom prilikom isto treba izbegavati upotrebu mlečnih proizvoda. 

Blanširana se može dodati u smutije, kaše i salate, a može biti i nadev za pite i proje, kao i razne vrste testa. Najbolje je koristiti mlade listove, odnosno izdanke jer su oni i nutritivno najbolji a i imaju najbolji ukus. Ne koriste se sveži, već kratko blanširani jer se tako uklanjaju žaoke.


Kopriva u službi lepote


Kao što smo pomenuli kopriva utiče na zdravlje kože, kose i noktiju. Neretko je deo šampona, maski za kosu, krema za telo, i to s velikim razlogom. On uklanja nečistoće, utiče na rast i sjaj kose, jer zdrava koža glave je osnova i za zdravu kosu. Ponekad se savetuje da se kosa jednostavno njime ispira. Ukoliko se konzumira kao čaj, to može uticati na celokupnu lepotu, a često se čaj koristi za masažu temena, čime se poboljšava cirkulacija. Za negu lica koriti se kao tonik za čišćenje - i to kuvanjem obične doze čaja. U sve ove svrhe koristi se sušena kopriva, koju jednostavno možete prosušiti i u kućnim uslovima, a i za to se koriste samo mladi listovi, odnosno izdanci.








Srodni tekstovi:


Kako optimizovati troškove održavanja voznog parka u firmi?

Upravljanje voznim parkom predstavlja značajan izazov za mnoge kompanije, posebno kada je reč o kont...

Detaljnije

Osnove koje svaki preduzetnik početnik treba da zna

Otvorite novi poslovni račun, izdvojite budžet za porez, organizovano vodite evidenciju i ostavite t...

Detaljnije

Isplanirajte na vreme sve za dobru organizaciju venčanja

Pripreme oko najvažnijeg dana u životu za mnoge parove predstavlja veliko uzbuđenje ali i dozu stres...

Detaljnije

6 zdravih namirnica u kojima se folna kiselina nalazi u velikim količinama

Folna kiselina, takođe poznata kao vitamin B9, vitamin je koji je rastvorljiv u vodi i koji obavlja ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS