Najsigurniji test za trudnoću


Zdravlje


Za utvrdjivanje trudnoće postoje samo dva načina testiranja: test za trudnoću uzorkovanjem krvi i test za trudnoću uzorkovanjem urina. Buduće mame često postavljaju pitanje koji je test za trudnoću sigurniji i pouzdaniji. Test iz urina je dostupniji zato što se može kupiti u bilo kojoj apoteci i radi se jednostavno u kućnim uslovima, dok test iz krvi može da se odradi samo u laboratorijama, ali on mnogo ranije otkrije trudnoću od testa urinom. I jedan i drugi test daju odgovor na pitanje: Da li trudnoća postoji? Oni pokazuju da li u urinu i krvi postoji prisustvo hormona trudnoće (HCG hormona). 


Kada se radi test za trudnoću?

Oplodjena jajna ćelija luči hormon trudnoće ( HCG hormon) i on se detektuje u krvi i urinu tek kada se oplodjena ćelija usadi u endometrijum materice. Ovaj proces zove se implantacija i dešava se od 5 do 10 dana posle menstruacije, uglavnom se poklapa sa danima kada se očekuje menstruacija. Zato je izostanak menstruacije  prvi razlog za sumnju na trudnoću. Testiranje u danima kada se očekuje menstruacija kod nekih može biti previše rano zato što period implantancije od osobe do osobe može da traje duže ili kraće. Za testove koji se rade uzorkovanjem urina u kućnim uslovima najbolje je da se sačeka sedam dana od dana očekivane menstruacije. 

Ukoliko test za trudnoću urinom bude pozitivan, onda se radi test uzorkovanjem krvi u laboratoriji koji precizno potvdjuje prisustvo HCG hormona. Rezultati testa za trudnoću su samo biološki pokazatelji prisustva hormona, što po nekada ne mora da znači i trudnoću. Postoje medicinski razlozi, neka stanja i bolesti, kada je ovaj hormon prisutan a da žena nije u drugom stanju. Zato je posle testa za trudnoću i utvrdjenog prisustva HCG hormona obavezan odlazak kod ginekologa koji ultrazvučnim pregledom treba da potvrdi trudnoću , kao i da li je trudnoća normalna, pošto se hormon javlja i kod vanmaterične trudnoće a ona može da izazove ozbiljne komplikacije. 


Koliko je siguran test za trudnoću urinom?

Test za trudnoću koji se kupuje u apoteci i na bazi je uzorkovanja urina sastoji se od tračica koje su u zavisnosti od različitih vrsta manje ili više osetljive na hormon HCG koji se usled trudnoće nalazi u urinu. Test za trudnoću visoke osetljivosti na beta HCG hormon može vrlo rano da detektuje hormon u mokraći. Kod žena koje imaju redovan ciklus moguće je da se ovim testom utvrdi prisustvo hormona i neki dan pre očekivane menstruacije. Ipak tako rano testiranje uglavnom bude nepouzdano, bolje je odraditi ga nekoliko dana pošto je menstruacija izostala, da ne bi bio lažno negativan. Za test trudnoće urinom, uzorak se uzima od prve jutarnje mokraće kojom se pokvasi tračica. 

Jedna od trakica je kontrolna i njena boja je uvek intenzivna zato što testira prisustvo urina, druga trakica testira prisustvo hormona i u zavisnosti od njegove koncentracije u urinu može biti intenzivna ili jedva vidljiva. Ako je jedva vidljiva, dobro je da se za nekoliko dana ponovi test, zato što koncentracija hormona iz dana u dan raste i jasnije će se pokazati u narednom testiranju. Ginekolozi potvrdjuju da su testovi za trudnoću na uzorkovanje urina vrlo pouzdani, pouzdanost je i do 97% ako se koriste pravilno i da se ne koriste prerano.


Veliki značaj testa za trudnoću iz krvi

Test za trudnoću iz krvi je daleko osetljiviji od testa iz urina zato što test iz krvi ima sposobnost da detektuje niže koncentracije beta HCG hormona, pa se pomoću njega odredjuje specifična koncentracija ovog hormona u krvi a ona ima veliki značaj za potvrdu trudnoće ali i praćenje toka normalne trudnoće. Test za trudnoću iz krvi može da potvrdi trudnoću već desetog dana nakon začeća. A onda se tokom trudnoće prati njegov rast zato što tokom prvog trimesta njegova koncentracija u krvi raste iz dana u dan. Tokom prvih osam nedelja vrednosti ovog hormona se udvostručuju na svakih 48 sati. Od osme do deste nedelje koncentracija beta HCG hormona se udvostručuje na pet dana, a posle deste nedelje njegova koncentracija do 16. Nedelje lagano pada, a onda od šesnaeste nedelje ostaje stabilna do porodjaja. 

Za potrebe potvrde trudnoće beta HCG hormon se radi već od desetog dana posle začeća. Test za trudnoću iz uzorka krvi je  rutinska procedura koja podrazumeva da se u laboratorijskim uslovima uzorkuje venska krv pacijenta i iz seruko uzorkovane venske krvi odredjuje koncentracija beta HCG hormona u krvi. Rezultati laboratorijskih analiza stižu istog dana, radi se uglavnom bez čekanja u bilo kojoj laboratoriji. Vrednosti hormona dobijene testom mogu biti normalne u granicama referentnih vrednosti kada potvrdjuju trudnoću ili abnormalne kada su pokazatelj nekog patološkog stanja, mada mogu da pokažu i prisustvo više od jednog fetusa.









Srodni tekstovi:


2 sasvim različite zemlje koje morate makar jednom posetiti

Sreća je kada možete da putujete onoliko koliko želite, kada to radite zbog ljubavi prema nekome ili...

Detaljnije

Zašto svršeni osnovci radije biraju privatne srednje škole?

Mnogi budući srednjoškolci se poslednjih nekoliko godina radije opredeljuju za privatne umest...

Detaljnije

Koja pravila morate poštovati na aerodromu?

U jeku početka godišnjih odmora i odlazaka na egzotične destinacije putovanje avionom može bi...

Detaljnije

Kako da efekat koji daju hijaluronski fileri traju što duže?

Prirodni proces starenja čini da se na koži pojavljuju znakovi koji govore o vašim godinama, ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS