Prirodna rešenja za kašalj


Zdravlje Zdravlje



Kašalj pa i takozvano nakašljavanje kao i kašljucanje nešto je što nam dođe sa zimskim periodom, a roditelje uglavnom i uplaši ukoliko se on pojavi kod najmlađih. Nebitno je da li su pacijenti mlađi ili stariji, kašalj je definitivno čest pratilac hladnijeg dela godine. 

Ovo je uobičajen simptom različitih respiratornih poremećaja koji nam može narušiti svakodnevne aktivnosti, san i kvalitet života. U pojedinim slučajevima zaista je teško odrediti da li se radi o produktivnom, suvom ili mešovitom kašlju.  Svakako najvažnije je da pre no što se uvede neki sintetski lek ili antibiotik da se kašalj reši uz pomoć prirodnih rešenja. Zaista postoji veliki broj prirodnih lekovitih supstanci koje deluju povoljno na naše disajne puteve, kao i na različite vrste kašlja. 

Kašalj jeste naš zdrav odgovor na ono što nas iritira u grlu ili disajnim putevima, a za upaljeno grlo mogu u velikoj meri da pomognu stari dobro provereni narodni recepti. Šta sve prouzrokuje kašalj? 

Iritiranje koje osećamo stimuliše nerve koji šalju poruku našem organizmu, a on tada sa druge strane nalaže mišićima u grudima i stomaku da potisnu vazduh iz pluća kako bi izbacili taj iritant. 

Postoje mnoga zdravstvena stanja koja prouzrokuju kašalj, a tu se pre svega misli na prehladu, grip, alergije, pa i na post – nazalno kapanje (situacija kada sluz kaplje iz zadnjeg dela nosa u grlo) ali i refluks kiseline (kada se želudačna kiselina penje u jednjak i iritira dušnik). Ipak u današnje vreme kašalj može da bude i simptom COVID 19 – pa je svakako potrebno da kašalj detaljno ispitate kod svog lekara. 

Kako nam priroda pomaže da se rešimo kašlja? 

Takozvani narodni lek za kašalj, onaj koji odlučimo da probamo, može u velikoj meri da nam pomogne kako bismo ublažili golicanje u grlu koje može da bude neprijatno zaista. Upravo ovo golicanje može da se javi i u najgorim momentima – tokom važnog sastanka ili kada želimo da se konačno napon napornog dana uspavamo. Ipak, koliko god on bio dosadan kašalj može biti i zdrav odgovor na ono što nas iritira u grlu ili disajnim putevima. 

Na primer ono što je stari prirodni lek za kašalj jeste topla voda ili čaj sa limunom koji mogu da umire suvo i grlo koje je bolno od kašlja. S tim u vezi tople tečnosti takođe će pomoći da se razredi sluz, što će pacijentu olakšati iskašljavanje. Ukoliko dodate i nekoliko kapi meda, dobićete prirodno rešenje za kašalj

Svakako uvek je dobro da uzimate dovoljno tečnosti, a naročito ukoliko ste prehlađeni jer ukoliko se stalno hidrirate sluz će se lakše i brže razređivati pa će i kašalj biti produktivniji. Iako je voda idealna, ništa manje nije loša ni dobra umirujuća topla pileća supa. 

Kako na spavanje bez kašlja? 

Kašalj pred spavanje zaista može biti dosta iritantan, naročito ukoliko smo imali naporan dan. S tim u vezi savet je da se očisti grlo, tako što ćete ga ispirati toplim rastvorom slane vode. Na taj način može da se umanji kašalj ali i da se smiri iritacija grla, pa i da se uklone nadražujuće čestice u samom grlu. Savet je da pomešate pola kašičice soli u 250 ml tople vode i da ispirate grlo što je duže moguće, pa da nakon toga i ispljunete sam rastvor. 

U situaciji da se niste rešili kašlja i nakon nedelju dana, ali i ukoliko čujete zviždanje prilikom disnaja, pritom imate temperaturu, kratak dah ili pritisak i bol u grudima potrebno je i da se javite lekaru. Ovi simptomi mogu da ukazuju na nešto ozbiljnije kao što je astma, upala pluća, bronhitis ili čak problemi sa srcem. 

Da li med rešava kašalj? 

Verovanto ste i sami čuli da je dodavanje meda u šoljicu čaja dobri stari provereni način da umirite svoje nadraženo grlo, pa i da smirite kašalj. Naime, ovu tvrdnju čak podržavaju i brojna istraživanja koja su dokazala da je med idealan za smanjenje učestalosti i težine kašlja usled infekcija gornjih disajnih puteva. 

On je svakako mnogo bolji od lekova koje možete dobiti na recept ili u apoteci uz “Dobar dan”. Zbog toga dobronamerni savet jeste i da uzmete kašičicu ili dve meda pre spavanja, bilo da je on čist ili je u šoljici čaja odnosno tople vode. Svakako vodite i računa da med ne dajete bebama koje su mlađe od godinu dana jer može da izazove dečiji botulizam. 

Šta jesti, a šta izbegavati ukoliko imate kašalj? 

Ukoliko vas muči kašalj možete se okrenuti hrani kao što je beli luk, pileća supa, kao i sve ono što sadrži visok nivo vitamina C, ali i fermentisane sastojke – naročito kefir. 

Sa druge strane, ono što treba da izbegavate ukoliko imate kašalj jeste šećer, voćni sokovi (naročito oni iz marketa), čokolade, mlečne proizvode, kao i industrijsku hranu. 









Srodni tekstovi:


Koja pravila ponašanja podrazumeva probna vozačka dozvola?

Probna vozačka dozvola je do skoro trajala godinu dana, u okviru kojih je trebalo pridržavati se odr...

Detaljnije

Specifičan ukus kafe doprinosi čestoj upotrebi

Od davnina se specifičan ukus kafe smatra posebnim i jedinstvenim izborom u procesu ispijanja. Ljubi...

Detaljnije

PRIRODNI LEKOVI PROTIV NOĆNOG KAŠLJA

U narednim redovima upoznajemo vas sa prirodnim lekovima pomoću kojih možete uspešno tretirat...

Detaljnije

Kako se biraju parfemi za muškarce?

Pred Vama su važni datumi, godišnjice, rodjendani, važna porodična ili poslovna okupljanja i ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS