Probiotik – prirodni saveznik digestivnog sistema


Zdravlje Zdravlje

Probiotici su živi mikroorganizmi koji su od izuzetne koristi za naš digestivni sistem. Oni pomažu održavanju ravnoteže između „dobrih“ i „loših“ bakterija u crevima, što ima ključnu ulogu za zdravlje čitavog organizma. 


Gde se sve nalaze probiotici?


Probiotici se najčešće nalaze u određenim namirnicama ili kao dodaci ishrani. Neki od najzastupljenijih probiotika uključuju bifidobakterije i laktobacile, koji se često nalaze u fermentisanim proizvodima kao što su jogurt, kefir, kiselo mleko, ili npr. azijski specijalitet kimči. Zbog toga se preporučuje da ove namirnice budu što više zastupljene u ishrani kako bi se poboljšalo zdravlje digestivnog trakta, ali i celokupnog organizma.


Sa druge strane, probiotik može biti i dodatak ishrani. Na tržištu postoji veliki broj prirodnih preparata na bazi probiotika čija se upotreba preporučuje u brojnim situacijama – tokom uzimanja antibiotika ili neke druge terapije, tokom putovanja, kao i u brojnim drugim prilikama.


Benefiti probiotika uključuju:


1. Bolje varenje – probiotici pomažu u razgradnji hrane i apsorpciji nutrijenata što može smanjiti probleme sa nadutošću, gasovima i konstipacijom.


2. Jačanje imunološkog sistema – digestivni trakt igra ključnu ulogu u imunološkom odgovoru organizma, pa probiotici mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema.


3. Mentalno zdravlje – neka nedavna istraživanja pokazuju i da probiotici potencijalno mogu imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, smanjujući anksioznost, pa i depresiju.


4. Smanjenje upalnih stanja – postoji sve više dokaza da probiotici mogu pomoći u smanjenju upalnih stanja u organizmu.


Rehidratacija organizma


Probiotici se često koriste i kada imamo problema sa stomačnim virusima, a tada je neophodno misliti i na rehidrataciju organizma. 

Rehidratacija je proces nadoknade tečnosti u organizmu. Do gubitka tečnosti u organizmu može doći iz različitih razloga kao što su fizička aktivnost, bolest, kao i visoke temperature. Održavanje pravilne hidratacije ključno je za opšte zdravlje organizma. 


Voda čini preko 60% ljudskog tela, pa zbog toga igra ključnu ulogu u gotovo svakom telesnom procesu. Bez dovoljno vode, organizam ne može pravilno funkcionisati.


Simptomi dehidratacije


Do dehidratacije može doći iz brojnih razloga, a simptomi dehidratacije uključuju žeđ, suva usta, suvu kožu, zamagljen vid, umor, vrtoglavicu… Teža dehidratacija može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema. 


Kada dođe do dehidriranja, pored same vode gube se i elektroliti poput natrijuma, kalijuma i magnezijuma i od neizmerne važnosti je nadoknaditi ih što pre. Ovo se može postići i pomoću preparata kao što su različiti praškasti rastvori za rehidrataciju ili proizvodi kao što su Dr Theiss Litorsal šumeće tablete koji nadoknađuju tečnost, elektrolite i minerale.


Kada je u pitanju dehidratacija usled fizičke aktivnosti, sportski napici i elektrolitski rastvori mogu pomoći u ubrzanom vraćanju elektrolita i rehidrataciji.


Hidratacija i digestivni sistem 


Adekvatna hidratacija ključna je i za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. Nedostatak vode može izazvati i probleme sa varenjem. Zbog toga su probiotici i hidratacija zaista važni aspekti očuvanja zdravlja.






Srodni tekstovi:


ŽELITE TOPLIJI STAN

Ko još želi da sedi u hladnom stanu, a da plaća račune za grejanje? Svesni smo da su cene gre...

Detaljnije

Na šta sve treba da obratite pažnju ukoliko otvarate privatnu ORL ordinaciju?

Svaka vrsta privatnog posla nosi sa sobom određene prednosti, ali i rizike, posebno kada je reč o de...

Detaljnije

Rolo komarnici u dečijim sobama

Deca se jako plaše insekata, kako onih većih tako i onih manjih, koji im stvaraju skroz druga...

Detaljnije

Koja hrana je najbolja za vašu bebu?

Ukoliko ste tek od nedavno postali roditelj, sigurno da imate mnogo nedoumica počev od samog samog n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS