Problem overthinkinga – kako zaustaviti preterano razmišljanje


Zdravlje


Svima nam je dobro poznata izreka kakve su ti misli, takav ti je život. I u tome ima istine, jer ako stalno razmišljamo negativno ne može nam ni život biti ispunjen i pozitivan. Postoje ljudi koji do detalja analiziraju situacije, probleme i razne događaje, čak i one koji se dešavaju na svakodnevnom nivou. Naravno, svakome se desila situacija o kojoj je nekada previše razmišljao, ali ako se ovaj obrazac konstantno ponavlja i utiče na kvalitet života, onda se radi o problemu preteranog razmišljanja. 

Opsesivne misli koje nas opsedaju nekada je prosto nemoguće prekinuti, i problem se samo produbljuje. Preterano razmišljanje ne spada u mentalne bolesti, ali svakako utiče na naše mentalno zdravlje. Javljaju se različita stanja i poremećaji, kao što su depresija, napadi panike, anksioznost, opsesivno – kompulzivni poremećaj, ali i problemi sa spavanjem. Takođe, preterano razmišljanje u velikoj meri utiče na naš socijalni život i komunikaciju sa drugima. Loše izvedeni zaključci u komunikaciji sa nekim mogu dovesti do dubljih konflikata, jer je tumačenje tuđih reči u većini slučajeva pogrešno. 


Uzmite aktivno učešće u trenutku

Žene po prirodi više razmišljaju nego muškarci, one imaju mogućnost da misle odjednom o više različitih stvari, naročito kada dobiju decu. To naravno ne znači da ovaj problem ne pogađa i muškarce. Kada razmišljanje postane iscrpljujuće, i kada počne da nas opterećuje i blokira, potrebno je potražiti stručnu pomoć, a to je dobar psiholog. Beograd kao najveći grad ima mnoga savetovališta u kojima rade stručna lica, pa će se i za vaš problem pronaći najbolje rešenje. 

Kada kažemo dobar psiholog Beograd je samo primer, a postoje i dobri stručnjaci u drugim manjim mestima, i velika je pogodnost što sada svoje termine možete zakazati online, u vremenu koje vama najviše odgovara. Naučićete kako da uzmete više aktivnog učešća u okruženju, što je nemoguće kada ste opsednuti raznim mislima. Vremenom ćete naučiti koje situacije vas uznemiravaju i utiču u velikoj meri na vaše ponašanje. 


Znaci koji ukazuju da preterano razmišljate

Naučno je dokazano da postoje određeni znaci koji ukazuju na to da imate problem preteranog razmišljanja, a to su:

  1. Spavanje postaje problem, usled toga što vam mozak non stop radi,

  2. Razmišljanje o nekim skrivenim značenjima događaja i reči,

  3. Preterana briga o stvarima koje su trebale da se dogode a nisu,

  4. Neprestano razmišljate o stvarima koje nisu pod vašom kontrolom,

  5. Neprestano motanje po glavi nekih neprijatnih događaja,

  6. U mislima stalno ponavljate reči koje ste želeli da izgovorite u određenoj situaciji ali niste,

  7. Sebi jako često postavljate pitanja koja počinju sa šta ako…


Prijatelji i moć papira

Porodica i prijatelji treba da se drže zajedno i u lepim ali i u manje lepim situacijama koje se dešavaju u životu. Ukoliko vas muči neki problem, podelite to sa njima, možda se i oni osećaju slično. Zadržavanje i potiskivanje problema nikada nije rešenje, već to vremenom vodi samo u još dublji problem. Dogovorite se sa njima da kad god primete da preterano razmišljate daju vam to do znanja. Uvek kada osetite da vam treba pomoć obratite se bliskim ljudima ali i stručnim licima, jer ćete samo tako uspeti da prevaziđete problem.

Drugi način koji takođe treba da praktikujete redovno jeste da počnete da zapisujete o svim stvarima o kojima razmišljate. Misli su brze i ne možete ih stići, naročito kada vam se mota po glavi nekoliko misli odjednom. Zato ih zapišite, jer ih na taj način konkretizujete i one postaju stvarnije nego kada vam je u glavi haos. Zapisivanje misli na papir vam omogućava da na neki način one izađu iz okvira, odnosno da odu iz vaše glave. Redovno praktikujte zapisivanje misli i vremenom ćete naučiti da se ne vraćate milion puta na istu stvar.


Meditacija i svesnost čula

Meditacija dokazano pomaže da se otarasimo misli koje nas opsedaju. Ona je sredstvo koje nam omogućava da svoje misli preusmerimo u pozitivnom pravcu. Meditacija ne treba da vam služi u svrhu razbistravanja uma, nego da vam da mogućnost da svoj um fokusirate na neke druge stvari. Samo vežbanjem ćete uspeti da postignete preusmeravanje fokusa, u onim situacijama kada su misli i suviše oko vas. 

Preterano razmišljanje može biti razmišljanje o prošlosti ali i budućnosti. Uz pomoć vaših čula vežbajte da se nađete u sadašnjosti, ne da se vraćate u prošlost ali ni da bežite u budućnost. Vaša čula vam omogućavaju da obratite pažnju na svet oko sebe, na mirise, zvukove, kao i da osetite toplotu ili hladnoću. Zato zastanite, posmatrajte prolaznike, građevine, mesto gde se nalazite, ali razmislite i kako se osećate. Ovo će vam omogućiti da naučite da živite u sadašnjosti. 









Srodni tekstovi:


Promene na koži: Kada treba da se zabrinemo i odreagujemo?

Koža je naš najveći organ i prolazi kroz različite promene tokom života koje mogu biti uzroko...

Detaljnije

OPLEMENI MALČEM SVOJU BAŠTU

U zavisnosti od raspoloživog prostora i ličnog ukusa, izabraćemo i način uređenja našeg dvori...

Detaljnije

Kako naučiti dete da jede samo?

Učenje deteta da samostalno jede je prekretnica kako u razvoju deteta, tako i u životu roditelja. Tr...

Detaljnije

Anksiozni ste? 4 metode koje vam mogu pomoći

Anksioznost ne bira. Javlja se u različitim periodima života i nije potvrđeno zbog čega se javlja. O...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS