Tuš vam stalno curi iako je voda zatvorena – šta da uradite?


Dom

tusu kupatilu

Iako naizgled deluje kao sitnica, voda koja curi ili kaplje iz zatvorene slavine je neretko jedna od najiritantnijih stvari u kući. Osim toga što može neprimetno ometati san, ova havarija isto tako utiče i na raspoloženje i produktivnost ukućana. Na samom početku, neophodno je da saznate zbog čega se ovo dešava. Mi ćemo vam sa pravim profesionalnim savetima pomoći da se konačno rešite visokih izdataka za vodu.

Voda najčešće prvo curi na tušu, ali ovaj problem vremenom postaje sve veći i veći. Možda vam se na prvi pogled čini da je čak i ovo problem koji možete lako rešiti sami. Ipak, istina je da je problem veći od očekivanog i da vam je za saniranje potreban sertifikovan vodoinstalater za otpušavanje kade i proveru ventila.

Zbog čega dolazi do kapljanja iz tuša?

Da biste trajno rešili problem morate znati koji je tačno uzrok doveo do ovog problema. Iskusni vodoinstalater će nakon detaljne detekcije otkriti da li su to istrošeni ili nekvalitetni materijali, kamenac ili je pak reč o oštećenim cevima.

Provera glavnog ventila za vodu

Najvažnija stvar koju bi trebalo da uradi vodoinstalater, jeste da proveri glavni ventil za vodu. Glavni ventil ponekad ne zatvara vodu u potpunosti, zbog čega upravo dolazi do curenja. Ako je glavni ventil oštećen i pušta vodu, vodoinstalater bi trebalo da ga zameni. Zamena je neretko jedini posao koji je ustvari potrebno uraditi.

baterija tusa iz koga izlazi voda u malazevima

Pritisak vode

Jedan od uzroka kapljanja vode iz tuša ili slavine, može biti i neodgovarajući (najčešće previsok) pritisak vode. Vodoinstalater bi trebalo da ispita pritisak vode, uz pomoć nanometra.

Da li je vaš tuš kvalitetan?

Nekvalitetni materijali brže propadaju, pa su isti još jedan u nizu uzroka curenja tuša ili slavine. Vodoinstalateri koji rade otpušavanje kade klijentima često savetuju da zamene tuš ili ostale delove koji nisu kvalitetni te koji brzo gube funkcionalnost. Ovim putem i mi preporučujemo da  se oslanjate isključivo na kvalitetne materijale renomiranih proizvođača.

Spojevi na cevima

Svaki profesionalan vodoinstalater će proveriti da li su spojevi na cevima dobri. Spojevi koji su korodirali će brzo propasti i zato se moraju redovno proveravati. Ukoliko primetite koroziju, obavezno javite vodoinstalateru da ih zameni. 

Praćenje potrošnje vode

Ako ste u proteklih nekoliko meseci primetili značajno uvećanu potrošnju vode, a vaše potrebe za vodom se nisu značajno izmenile, to bi trebalo da vam bude jasan pokazatelj da nešto nije u redu. Ovakav splet okolnosti je sam po sebi bespotreban trošak, zbog čega se ulaganje u dobrog vodoinstalatera za otpušavanje tuš kabine i te kako isplati.

Uklanjanje kamenca

Kamenac koji se taloži unutar cevi, takođe može dovesti do curenja vode, čak i onda kada je ventil zatvoren. On se nažalost ne može izbeći, jer dolazi kao posledica tvrde vode koja prolazi kroz cevi. Ipak, kako je skidanje kamenca deo redovnog servisiranja instalacija, ne bi trebalo da se susrećete često sa ovim problemom.

tus kabina

Zapušena tuš kabina ili kada

Retko postoji samo jedan pokazatelj problema, već se obično radi o više pokazatelja koji upućuju na jedan problem. Zapušeni odvodi kade ili tuša su upravo jedni od indirektnih pokazatelji curenja tuša. Cevi koje su duboko sakrivene mogu biti zapušene, a to zagušenje nadalje može uticati i na dotrajale delove te postojanje kamenca. 

Vodoinstalater bi trebalo da proceni da li je došlo do zagušenja u cevima i u skladu sa stanjem eventualno predloži otpušavanje tuš kabine.

Kako se radi otpušavanje kade i tuš kabine?

Otpušavanje kade i tuš kabine se radi mašinskim putem, uz pomoć specijalnih mašina za odgušenje cevi. Kada su zagušenja kompleksnija i veća, tada je uglavnom potrebno nešto više vremena za rešavanje problema. 

Kako ćete znati da je problem rešen?

Postavlja se pitanje kako ćete znati da vaš tuš više ne curi i da je problem zaista rešen? 

Nakon što je vodoinstalater dijagnostikovao tačan uzrok problema i otklonio kvar kroz zamenu cevi, promenu ventila, uklanjanje kamenca ili otpušavanje kade, voda iz tuša više ne bi trebalo da kaplje nakon što ga zatvorite. Najjednostavnije je da pratite dalje potrošnju vode, jer je to najsigurniji pokazatelj da više nema curenja, odnosno bespotrebnog utroška vode.

Redovan servis

Iz svega navedenog vidimo da redovan servis nije samo bespotreban trošak, već vredna investicija, koja vam pomaže da sve stvari držite pod kontrolom. Ponekad se curenje javlja neprimetno, odnosno odlazi u zemlju, a da toga niste ni svesni. Pošto su instalacije skrivene, puno je ovakvih primera. U ovoj situaciji problem dolazi na naplatu tek onda kada stignu računi za vodu. Zbog toga je važno da ne reagujemo samo kada problem postane vidljiv, već da ga sprečimo i sasečemo u korenu.

Najbolje je da vodoinstalater, makar jednom godišnje obavi redovni servis, kako bi  na vreme otkrio i sanirao probleme u kupatilu koji se na prvi pogled ne vide. Jedino na taj način ćete biti pošteđeni neprijatnih iznenađenja, poplava, pucanja ventila ili cevi U najgorem slučaju, možete smanjiti mogućnost pojavljivanja ovakvih problema na najmanju meru. Isplati se, zar ne?






Srodni tekstovi:


Nega kose na prelazu između godišnjih doba- kako sprečiti jesenji gubitak kose?

Nakon nekoliko meseci pod suncem i UV zračenjem, dolazak jeseni može rezultirati intenzivnim opadanj...

Detaljnije

Ureaplazma - infekcija koju možda imate, testirajte se obavezno

Ukoliko imate česte urinarne ili genitalne infekcije, bilo bi dobro da se testirate na ureaplazma ba...

Detaljnije

Običan bol ili je ipak reč o diskus herniji?

Imate bol u leđima? Budite se ukočeni i stalno vas boli vrat? Kada se desi da vam se uklešti ...

Detaljnije

Koliko su korisne knjige za decu

Verujemo da ste do sada više puta čuli i savetovani ste da je deci potrebno što če&sca...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS