Zaboravite na ključeve i ugradite elektronske brave


Dom

Svežanj ključeva je nešto što u svakoj kući postoji, a neretko se nađemo u situaciji da ne znamo koji je od koje brave. Kako je u današnje vreme sve više stvari okrenuto modernim i pametnim rešenjima, tako je i sa bravama – elektronske brave su postale nezamenjivo rešenje kada želite dodatnu bezbednost za svoj objekat. Na kraju krajeva, sve češće se viđaju na zgradama i svim modernijim objektima, tako da se može reći da su skoro potisnule one klasične.

Koje se tehnologije primenjuju u radu elektronskih brava

Različite su tehnologije i principi rada elektronskih brava. Jedan od načina na koji one rade, odnosno kako se otvaraju jeste pomoću PIN koda – postoji tastatura na vratima koja je povezana sa bravom i unosi se PIN kod da bi se otključala. No, mnogo se češće koristi RFID tehnologija – a to su kartica, privezak ili čip koji putem radio frekvencija otključavaju bravu. Nešto napredniji princip rada jeste biometrija - otključavanje pomoću otisaka prstiju, skeniranjem oka ili lica. Danas pak možda najtraženije može da bude da je brava povezana sa pametnim telefonom preko vaj-faja ili blututa, pa da se ona otključava putem odgovarajuće aplikacije.

Od čega se sastoje i koja je cena elektronske brave za vrata

Elektronske brave za vrata su mehanizmi koji se sastoje iz više delova. Pre svega tu je elektronski modul u kome se nalazi procesor za upravljanje funkcijama brave. Zatim, sastavni deo jeste tastatura ili čitač kartica. I pored toga, sastavni deo ove brave je i mehanička komponenta, koja omogućava da postoji i opcija otključavanja i zaključavanja fizičkim putem. Napajanje može biti iz mreže ili pomoću baterije, dok su za upravljanje putem mobilnih telefona zaduženi bežični moduli.

Cena elektronske brave za vrata zavisi od brenda, karakteristika, nivoa bezbednosti i funkcija. Rangirani su kao osnovni modeli, koji koštaju do 300 evra, zatim modeli srednjeg opsega do 600 i modeli visokih performansi, koji rade po principu napredne tehnologije i imaju poboljšane funkcije, a kreću se od 600 evra i više. 

O čemu treba razmišljati prilikom kupovine

Posavetujte se sa stručnjacima koje su to stvari koje treba uzeti u razmatranje kada kupujete elektronske brave. Profesionalci za bezbednosne sisteme navode da pre svega treba ustanoviti kompatibilnost sa vratima – da li ta određena vrsta brave odgovara materijalu od kog su vrata napravljena. Kada je u pitanju baterija, treba se informisati o tome koliko joj je trajanje, koliko ju je lako zameniti. Za bežične modele naročito je važna stabilnost napajanja, te to treba obezbediti kako bi ona mogla da radi nesmetano. Ono što kupce najviše interesuje jesu sigurnosne funkcije – od kojih se naročito traže automatsko zaključavanje, upozorenje o statusu baterije, hitno otključavanje i slično.

Sertifikati su nešto što nam daje garanciju o kvalitetu i bezbednosnim standardima koje brava treba da ispunjava kako bismo mogu da se pouzdamo u nju. Oni govore i o nivou bezbednosti koje ta brava može da pruži. U pogledu montiranja i održavanja - u zavisnosti od namene i komplikovanosti sistema - određeni modeli zahtevaju profesionalnu instalaciju, a neke kupac može uz uputstvo ugraditi i sam. I na kraju – dodatne funkcije – koje svakoga interesuju – daljinsko upravljanje, i integracija sa pametnim sistemima koji već postoje u objektu. 

Na koja vrata se mogu instalirati elektronske brave

Nema ograničenja kada su u pitanju vrste vrata na kojima se elektronske brave mogu ugraditi. Najveći nivo bezbednosti je kada su one postavljene na sigurnosna vrata. Međutim, uklapaju se uz sva drvena, metalna, aluminijumska i PVC vrata, pa čak i uz staklena, koja ipak moraju biti dizajnirana za to.

Bezbednost je na prvom mestu

Važno za elektronske brave jeste da su otporne i da mogu da izdrže fizičke napade kao što su pokušaji nasilnog otključavanja. Zaštita podataka je takođe bitna kod modela koji rade po principu bežične komunikacije. Mnogi modeli omogućavaju da se prati i detaljno kontroliše ko i kada ima pristup bravi, ali i da se po potrebi može brzo povući prvo pristupa. 

Birajte i izgled i dizajn

Iako je kod elektronskih brava funkcionalnost na prvom mestu, dizajn ne zaostaje mnogo za tim segmentom. Pošto je to ipak moderna naprava, one su često minimalističkog izgleda i privlačni u smislu estetike, jednostavnih linija i interfejsa. Materijali od kojih se te brave izrađuju su čelik, aluminijum ili plastika, a završne obrade im mogu biti različite - kao što su nikl, hromirani i matirani izgled. Veličine i oblici se razlikuju, sa standardnim dimenzijama koje se uklapaju sa vratima, ali postoje i veće jedinice koje su naprednije, i koje treba prilagoditi i veličini vrata standardnih dimenzija. 






Srodni tekstovi:


Razvoj medicinske karijere u inostranstvu i alternativa

Kada se lekari iz državnih Domova zdravlja žale na visinu plate i nedostatak kvalitetne medicinske o...

Detaljnije

Trendovi za uređenje stana u 2020. godini

Boja godine svakako je svetlija nijansa zelene. I trendu je još uvek i nordijski stil, ali i ...

Detaljnije

Šta sve treba da znate o proširenim venama?

Svaka površinska vena na telu može da se proširi, ali uglavnom se proširenje de...

Detaljnije

Spremni dočekajte prvo školsko zvono

Mnogo uzbuđenja i mnogo očekivanja – tako bi ukratko mogao da se opiše prvi škol...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS