Značaj i uloga fine motorike kod dece i kako da podstaknete njen razvoj


Porodica


Kada vaš mališan uloži napor da željeni predmet dohvati i njime manipuliše, znajte da svedočite važnom koraku napred u razvojnom putu. Odgovore na pitanja koliko je ovo dečije ponašanje važno, koja uloga roditelja u razvoju ovog ponašanja i na koji način se fina motorika kod dece podstiče pronaći ćete u nastavku teksta.


Fina motorika kod dece i njen značaj 

 

Fina motorika predstavlja sposobnost deteta da izvodi kontrolisane pokrete malih mišića, naročito mišiće prstiju i šake.

Uz pomoć nje dete obavlja precizne radnje kao što su pisanje, crtanje, bojenje, sečenje makazama, vezivanje pertli, rukovanje malim predmetima (slaganje kockica) i svih ostalih za koje je neophodna koordinacija oko-ruka, preciznost i kontrola.

 

 Zašto je fina motorika toliko važna?

 

Fina motorika je od izuzetne važnosti za razvoj deteta jer:

  • razvija spretnost i preciznost prilikom obavljanja svakodnevnih radnji

  • unapređuje kognitivne sposobnosti kao što su pamćenje, pažnja i koncentracija

  • neizostavna je u savladavanju veštine crtanja i pisanja (grafomotorika) 

  • podstiče nezavisnost i samopouzdanje kod dece, jer unapređenjem fine motorike, postaju samostalna i sposobna da obavljaju svakodnevne zadatke 

 Kada dete najviše razvija finu mototriku?

 

Razvoj motoričkih veština započinje već od rođenja i traje tokom čitavog detinjstva, čak i tokom perioda adolescencije.

 Bebe se rađaju sa urođenim refleksima zbog kojih umeju da obave osnovne funkcije. Sa razvojem motoričkih veština ovi refleksi postepeno nestaju.


Krupna motorika 

Krupna motorika se prva razvija: kontrolisani pokreti velikih grupacija mišića udova i leđa detetu omogućavaju da izvodi jednostavne radnje, da kontroliše vrat i glavu, okrene se sa leđa na stomak i nazad, a zatim i one složenije kao sto je sedenje.

 

Fina motorika 

Uporedo sa razvojem krupne motorike, razvija se i fina motorika kod beba. Prva vežba fine motorike je puzanje, jer se aktivno koriste nožice, ali i svi prstići na rukama. Rast deteta donosi nove motoričke radnje: vežbe hvatanja, manipulaciju uzetim predmetima, istraživanje teksture i oblika predmeta prstima.

 

Bitno je istaći da je tempo razvoja motoričkih veština i pokreta individualan i da se razlikuje od deteta do deteta. Najvažnija uloga roditelja, počevši od najranijeg detinjstva, jeste da podrže dete u radoznalom, aktivnom istraživanju svog okruženja i da mu obezbede prilike za vežbanje i razvoj u skladu sa uzrastom i individualnim potrebama.

 

Kako da znate da li je vaše dete razvilo finu mototriku?


 Različiti su načini na koje se može proveriti stepen razvijenosti fine motorike deteta.

Obratite pažnju dok se dete igra sitnim predmetima kao što su male igračake, perlice ili kockice. Posmatrajte da li može precizno da uhvati, nosi i premešta iz jedne u drugu ruku, pokušava li sa njima da gradi ili da ih na neki način sortira. Evo još nekih načina:

 

  • Ciljano dodajte detetu olovku, bojicu ili flomaster i pažljivo gledajte kako ih koristi. Da li pravilno prihvata i drži, da li pokušava da nacrta jednostavne oblike, linije ili krugove?

  • Ukoliko je dete već dovoljno staro, zamolite ga da pokuša samo da veže pertle ili da zakopča rajsferšlus i dugmad. Pratite da li će dete izvšiti zadatke sasvim samostalno ili će mu biti potrebna mala pomoć. 

  • Dajte svom detetu plastične makazice za papir i posmatrajte da li  se snalazi pri sečenju, može li da isprati pravac i da seče papir po liniji.

  • Obratite pažnju na dete dok slaže slagalicu. Ustanovite da li precizno postavlja delove na adekvatna mesta i koliko je uspešno u tome.

 

Ukoliko dete ima poteškoća prilikom izvođenja ovih radnji ili ako gajite sumnju u razvoj fine motorike, najbolje je da pomoć potražite od pedijatra ili dečijeg psihologa. Značajno je probleme u razvoju prepoznati na vreme, blagovremeno reagovati i pružiti detetu odgovarajuću podršku i tretman.

 

 Kako roditelji mogu da pomognu kod razvoja motorike kod deteta?

 

Roditelji imaju krucijalnu ulogu u podsticanju razvoja motorike kod dece, jer im mogu pružiti osnovne veštine koje će biti od koristi kroz ceo život.

Na koje načine bi trebalo podržati razvoj motoričkih veština kod dece?

  1. Ugodno, sigurno i stimulativno okruženje gde vaše dete može slobodno da istražuje i nesputano da vežba motoriku je prvo što kao roditelj morate obezbediti. Kreirajte prostor za slobodno kretanje i igru, igračke i materijale koji podsticajno deluju, priuštite deci penjanje, trčanje, skakanje, bacanje, hvatanje…

  1. Planirane aktivnosti uvek prilagodite uzrastu, afinitetima i sposobnostima svog deteta. Za adekvatan razvoj mlađe dece idealne su jednostavne igre poput hvatanja i bacanja lopte, penjanje i silaženje sa stepenika ili crtanje i bojenje, a za stariju decu savršen je biciklizam.

  1. Potrudite se da omogućite detetu vreme i odgovarajući prostor za slobodnu igru, da mogu samostalno da istražuju i spontano razvijaju motoričke veštine. Slobodna igra podrazumeva trčanje, skakanje, penjanje, igru na otvorenom i istraživanje prirode. 

  1. Veoma je korisno da uključite dete u zajedničke aktivnosti koje će motoričke veštine: pripremanje hrane, uređenje bašte, izrada umetničkih projekata ili pomoć u sitnim popravkama u kući.

  1. Uvek ohrabrite svoje dete da isproba neke nove aktivnosti i obavezno vrednujte i pohvalite trud i postignuća, čak i ako je mali napredak u pitanju.

 

Svojim ličnim primerom detetu pokažite kako da koristi motoričke veštine u svakodnevnim aktivnostima, kao što je pravilna upotreba pribora za jelo ili vezivanje pertli.

 U igračke koje će podstaći kreativnost, samostalnot i finu motoriku spadaju i puzle, slagalice i bojanke,  metalofoni i sintisajzeri, dečiji alati, klikeri, perle za izradu nakita i kreativni mozaici, i zato potražite online ponudu igračaka za razvoj dečije motorike u proverenim prodavnicama dečje opreme i već danas pomozite svom detetu da u najvišoj meri razvije ovu krucijalnu sposobnost.

 








Srodni tekstovi:


Nega kože nakon tridesete, pitali smo stručnjake koje proizvode treba da koristimo

Posle tridesete godine proizvodnja kolagena u telu značajno opada. Tada dolazi do pojave prvih znako...

Detaljnije

ČETIRI SAVETA ZA PAKOVANJE POKLONA

Kada ste konačno odlučili šta ćete nekoj dragoj osobi pokloniti za njen divan dan, onda dolaz...

Detaljnije

Kapsule za kafu: ukusi za svakoga

Kafa je opuštajući, osvežavajući i napitak bez koga većina ljudi danas ne započinje novi dan....

Detaljnije

Kako izabrati majstora za podno grejanje

Podno grejanje je jedno od najkomfornijih, najzdravijih, ali i najekonomičnijih vidova grejanja, , p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS